Počasí dnes17 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Strážníci a dopravní podnik společně proti vandalismu

Poškrábaná okna, počmáraná sedadla, sprejerské výtvory na vozidlech i zastávkách nebo rozbité přístřešky. Proti statisícovým škodám na majetku dopravního podniku městská policie nebojuje jen represí, ale díky nové intenzivní spolupráci s DPMB i výukou a trpělivým vysvětlováním. V tomto školním roce strážníci mezi své projekty zaměřené na mládež zařadili téma Vandalismus. Jako nevšední názorná pomůcka, výuková učebna i odstrašující příklad jim slouží posprejovaný autobus poskytnutý dopravním podnikem.

Cílem projektu je co nejobrazněji předestřít dětem, jak závažné dopady a rizika vandalismus přináší, a oslovit školáky ještě ve věku, kdy se zájmem naslouchají a je možné pozitivně působit na jejich postoje. Prevence je proto zaměřená na třetí až deváté třídy základních škol. Zapojená škola vždy vybere dvě třídy z prvního i druhého stupně, kam na dvě vyučovací hodiny strážníci prevence docházejí sami a napotřetí přijíždějí i spracovníky dopravního podniku a jejich „vandalským autobusem“.

Dětem z prvního stupně zaměstnanci DPMB přímo ve vozidle ukazují poškozená okna, popisují, jak složité je odstranit sprejem vytvořený nápis, a překvapují školáky částkami, jež dopravní podnik vynaloží na opravu vandaly poničeného vybavení. Strážníci v předcházejících dvou hodinách vykládají fiktivní příběh o špatném chování v autobusu a o jeho ničení.

Děti na jednání stejně starých aktérů hledají chyby a popisují je. Ti nejmenší se dozvědí i to, k čemu slouží přepravní řád, kdo je řidič, kdo revizor a co je to jízda načerno. S tím souvisí i nástin potíží, které by děti sobě i rodičům způsobily, pokud by ničily cizí majetek nebo jezdily bez platného dokladu.

Projekt je uzpůsoben na míru i žákům druhého stupně. Při prezentaci vyučující apelují na jejich právní povědomí a vysvětlují jim jednotlivé normy a předpisy. Upozorňují také na nutnost ohleduplnosti vhromadné dopravě a na obtěžující chování jako hlasitý poslech, nohy na sedadlech, batohy na zádech či nazuté kolečkové brusle. Primární ovšem stejně jako u menších školáků zůstává popis škod a závažných důsledků vandalismu.

V tomto školním roce projektem prošlo 264 dětí, do konce května jich přibude ještě více než 120.

Tisková zpráva

Štítky Dopravní podnik města Brna, projekt

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Strážníci a dopravní podnik společně proti vandalismu  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.