Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Školy nově učí světelný design nebo městské inženýrství

Světelný design nebo městské inženýrství patří k oborům, které lze od příštího akademického roku nově studovat na brněnských vysokých školách. Univerzity každoročně rozšiřují nabídku o nové bakalářské, magisterské i doktorské programy.

Reagují tak na rozvoj vědeckého poznání a snaží se vyjít vstříc jak přáním uchazečů, tak potřebám trhu a potenciálních zaměstnavatelů.

Navazující magisterský obor světelný design otevře Janáčkova akademie múzických umění. Divadelní práce se světlem a projekcemi se postupně vyvíjí v samostatnou disciplínu. Světelný designér bývá členem inscenačních týmů vedle režiséra nebo scénografa.

„Ukazuje se, že dnes už v divadle nestačí pouze osvětlovači, ale že je zapotřebí připravit výtvarně cítící tvůrce, kteří budou zároveň připraveni zvládat moderní technologie,“ uvedl proděkan divadelní fakulty Josef Kovalčuk.

Přihlášky ke studiu světelného designu mohou do konce března posílat bakaláři z divadelních nebo výtvarných oborů. Škola vybere čtyři studenty.

Absolventi se uplatní v divadlech i v dalších oblastech kultury, kde hraje důležitou roli světlo. Studium je připraví na architektonické svícení, osvětlení výstav, práci u filmu, v televizi nebo zábavním průmyslu.

Obor fyzika a management, který nově otevřela Přírodovědecká fakulta Masarykovy univerzity, spojí poznatky z vědy a výzkumu se znalostmi z oblasti řízení.

Další novinkou největší moravské univerzity je obor lékařská genetika a molekulární diagnostika, který společně vyučují přírodovědecká a lékařská fakulta. Termín podávání přihlášek na Masarykovu univerzitu však už skončil, případní zájemci tak musejí počkat do příštího roku.

Vysoké učení technické v Brně od září začne vzdělávat budoucí bakaláře v oborech audio inženýrství, městské inženýrství nebo chemie pro medicínské aplikace.

Středoevropský technologický institut (CEITEC) otevírá doktorský mezioborový studijní program zaměřený na pokročilé materiály a nanovědy. Studium potrvá čtyři roky, a to převážně v angličtině.

Zdroj: ČTK

Štítky vysoké školy, Brno, Masarkova univerzita, nové obory, světelný design, design, Janáčkova akademie múzických umění v Brně, CEITEC, Josef Kovalčuk, Masarykova univerzita, Vysoké učení technické v Brně, Přírodovědecká fakulta Masarykovy univerzity

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Školy nově učí světelný design nebo městské inženýrství  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.