Počasí dnes12 °C, zítra12 °C
Úterý 16. dubna 2024  |  Svátek má Irena
Bez reklam

Prvňáčků je opět více, středoškoláků méně

V novém školním roce vzrostl v Jihomoravském kraji počet dětí v mateřských školách i žáků základních škol. Naopak studentů středních škol znovu ubylo.

Do prvních tříd dnes v kraji nastoupilo asi 11.800 dětí, loni jich bylo 11.396. Celkem základní školy navštěvuje 88.000 žáků. Na střední školy chodí 54.000 studentů, v minulém školním roce jich bylo přibližně o 2000 více. V první školní den jsou k dispozici stále jen odhady počtů žáků. Oficiální výkazy se vyplňují až na konci září, v říjnu se pak zpracovávají. Trend je i tak jasný.

Kapacitu mateřských škol proto města a obce navyšují. Oproti minulému roku přibylo 1000 míst, přesto řada rodičů, zejména v Brně, musela vzít zavděk soukromou, a tedy dražší školkou. Naopak síť středních škol se už několik let redukuje, jednotlivá zařízení musejí o studenty bojovat. 

"Na střední školy přichází další slabý populační ročník. Lze předpokládat, že počet žáků středních škol bude klesat až do školního roku 2017/2018, teprve potom začne docházet k mírnému nárůstu," uvedl mluvčí krajského úřadu Jiří Klement.

Řada škol tradičně využila letní měsíce k opravám. Například Základní škola Slovanské náměstí v Brně rekonstruuje střechu, město na opravu přispělo čtyřmi miliony korun, řekl mluvčí magistrátu Pavel Žára. Škola, která patří k největším v Brně, dnes otevírá jubilejní 100. ročník. Navštěvuje ji 830 žáků, z toho 89 prvňáčků ve čtyřech třídách.

Další stavební akce jsou v plánu i v nadcházejících měsících a příští léto. "Na školní rok 2013/2014 chystáme například rekonstrukce několika školních hřišť, a to na Křídlovické, Horní a Kotlářské, nástavby na Bakalově nábřeží a na Hroznové, čímž dojde ke zvýšení kapacity škol a ke zkvalitnění výuky, zateplení na Úvoze či druhou etapu rekonstrukce ZŠ Antonínská," popsal starosta Brna-středu Libor Šťástka.

Zdroj ČTK

Štítky škola, první školní den, Brno, počet žáků, střední škola, základní škola, Jihomoravský kraj, školní rok, Jiří Klement, Libor Šťástka

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Prvňáčků je opět více, středoškoláků méně  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.