Počasí dnes17 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

O přijetí dětí do žádané ZŠ by měl podle Šabatové rozhodnout los

O přijetí dětí do žádaných základních škol by podle ombudsmanky Anny Šabatové neměl rozhodovat čas doručení přihlášky ani výsledky testu školní zralosti. Pokud škola kvůli velkému zájmu nemůže přijmout všechny zájemce ze své spádové oblasti, připadá v úvahu los jakožto transparentnější a spravedlivější řešení. Je to nejméně špatná praxe z možných, řekla dnes ombudsmanka novinářům. Oslovení ředitelé se k losu staví rezervovaně, někteří ale uznávají, že kritérium, "kdo dřív přijde", není důstojné.

Šabatová zároveň apelovala na obce, aby důkladně sledovaly demografický vývoj a v případě potřeby zvyšovaly kapacity škol. Dlouhodobě špatná je prý situace zvláště v okolí Prahy.

Ředitelé žádaných škol jsou podle Šabatové v nezáviděníhodné situaci, nesmí však volit nezákonná kritéria. Ředitel rozhoduje jako správní orgán, nikoliv jako soukromá osoba. Část zodpovědnosti za situaci podle Šabatové leží i na vládě, která nastavuje systém a podmínky. Dotační program na rozšiřování kapacit podle ní přišel se zpožděním.

Rozhodování o přijetí podle toho, kdo dřív přijde, vede u některých žádaných škol k ranním frontám při zahájení zápisu a k rivalitě rodičů. Šabatová to nepovažuje za důstojné. Předpisy přitom říkají, že rodiče mají děti přihlašovat od 15. ledna do 15. února. I poslední přihláška v daném rozmezí by měla mít stejnou váhu jako ta první.

Šabatová nesouhlasí ani s výběrem dětí na základě výsledků testu, kdy si ředitelé ze spádových dětí v podstatě vybírají ty nejlepší. "Základní školy nejsou výběrové a stát dítěti garantuje, že může plnit školní docházku ve své spádové škole. Všechny 'spádové děti' navíc mají mít stejnou právní jistotu, že mají stejné právo na přednostní přijetí," uvedla Šabatová.

Zajistit dostatečné kapacity je zákonnou povinností obce. Pokud má více škol, vymezí vyhláškou spádové obvody. Děti z obvodu mají přednostní právo přijetí. Kvůli tomu rodiče někdy účelově mění bydliště svých dětí. Teprve po umístění "spádových dětí" může škola přijímat žáky odjinud. Ani poté by podle Šabatové neměla používat nevhodná kritéria, ale raději los.

Většina brněnských škol dokáže umístit všechny takzvané spádové děti, další vybírá podle různých kritérií. Například v ZŠ Antonínská rozhoduje pořadí při podávání přihlášek. "Snažím se vycházet z objektivního faktu, kdy rodiče přijdou," řekl ředitel Leopold Trněný. Myšlenka losování se příliš nezamlouvá ani zástupci ředitele žádané ZŠ Sirotkova Lukáši Ulčovi.

Zároveň ale zdůraznil, že by nemělo být hlavním kritériem ani pořadí přihlášek, ani test sám o sobě. Škola se podle něj snaží posuzovat více kritérií, jako je vztah ke škole, sourozenec ve vyšším ročníku nebo navštěvování školky ve čtvrti. ZŠ Husova zatím vždy umístila všechny přihlášené. "O losu slyším poprvé, nicméně svým způsobem to chápu. Ten způsob, 'kdo dřív přijde', je asi nedůstojný," řekl ředitel Roman Tlustoš.

K zápisu musejí letos rodiče doprovodit všechny děti narozené od 1. září 2008 do 31. srpna 2009, a to i v případě, že uvažují o odkladu školní docházky, o něm se definitivně rozhoduje do konce května. Ministerstvo školství na základě demografického vývoje očekává, že letos poprvé půjde k zápisu 140.000 až 150.000 předškoláků. Dalších více než 30.000 dětí čekají zápisy po loňském odkladu školní docházky.

Zdroj: ČTK

Štítky Anna Šabatová, školní docházka, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

O přijetí dětí do žádané ZŠ by měl podle Šabatové rozhodnout los  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.