Počasí dnes10 °C, zítra6 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Náměstek hejtmana Juránek nedoporučuje stavbu mateřských škol

Náměstek jihomoravského hejtmana Stanislav Juránek (KDU-ČSL) nedoporučuje obcím stavět nové mateřské školy. Důvodem je klesající počet dětí, kterých bude například v Jihomoravském kraji podle předpokladů Českého statistického úřadu v roce 2020 zhruba o 5000 méně než v roce 2012.

Jak dnes ČTK Juránek řekl, nové školky by kvůli tomu mohly být za pár let prázdné. V Drásově u Brna, kde začnou na jaro novou školku stavět, se toho však nebojí a v případě úbytku menších dětí umístí do prostor školáky.

Zatímco v roce 2012 bylo v Jihomoravskémkraji dětí do dvou let více než 38 tisíc, pro letošní rok jich Český statistický úřad předpověděl o 1500 méně a v roce 2020 očekává už jen zhruba 33 tisíc. "Na základě těchto čísel si dovolím říct, že už v současné době je ta kapacita mateřských škol vystavěna jenom na krátkou dobu a v roce 2020 budeme stát před tím, že nám zůstanou mateřské školy prázdné," upozornil Juránek. Podle něj by proto neměly obce školky stavět a v případě nutnosti je lepším řešením zvolit náhradní variantu. "Pokud jsou v současnosti potřebná nová místa, lze je získat například kontejnerovými mateřskými školami, které se pak dají využít na něco jiného. Je dobré mít také možnost využití pro případné nové školky a třeba do nich umístit seniory. Domnívám se totiž, že statistická data mluví jasně o tom, že bude převažovat starší populace nad populací dětí a bude zapotřebí se o ty nejstarší postarat," zdůraznil Juránek.

Dodal, že pokud obce nebudou mít pro budovy mateřských škol další využití, není rozumné je stavět. "Je vhodné využít stávajících kapacit. Nebráním se tomu, když obce žádají o možnost úpravy některých prostor, aby kapacitu rozšířily," podotkl náměstek.

Stavbu mateřské školy za 25 milionů korun zahájí na jaře v Drásově na Brněnsku, kde se nedostatku dětí nebojí. "Stěhuje se k nám stále více lidí. Za poslední tři roky se počet obyvatel zvýšil zhruba z tisícovky na 1500. Navíc máme ještě okolo 100 stavebních pozemků a stále více přibývá mladých rodin, u kterých očekáváme narození dětí," vysvětlila starostka Drásova
Martina Bočková.

Podle ní nehrozí, že by objekt zůstal nevyužitý. "Budova vznikne hned vedle základní školy. Pokud bude méně malých dětí, umístíme do ní školáky. Už nyní totiž máme nedostatečné kapacity pro školku a právě z ní děti odrostou," uzavřela Bočková.

Zdroj ČTK

Štítky vzdělání, školky, Brno, hejtman, Jihomoravský kraj, zprávy, 2014, mateřská škola, Stanislav Juránek, Český statistický úřad, KDU-ČSL, Martina Boček

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Náměstek hejtmana Juránek nedoporučuje stavbu mateřských škol  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.