Počasí dnes10 °C, zítra6 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Na veletrh Gaudeamus letos přijelo téměř 200 vystavovatelů

Na letošní veletrh pomaturitního vzdělávání Gaudeamus přijelo 186 vystavovatelů, kteří nabízejí převážně středoškolským studentům kolem 3500 studijních oborů. Přibývá však nabídky celoživotního vzdělávání, v budoucnu by měla být ještě širší, řekl novinářům jeden z organizátorů a zakladatel brněnského veletrhu Jan Honzík. Dvacátý ročník se koná na výstavišti ode dneška do pátku.

Největší skupinou návštěvníků jsou studenti maturitních ročníků, jsou jich zhruba dvě třetiny, čtvrtinu tvoří studenti třetích ročníků. Honzík by rád nalákal ještě více mladších. "Na Kypru jsem viděl, jak chodí na veletrh rodiče s desetiletými dětmi a zjišťují, kam lze nasměrovat životní dráhu," poznamenal Honzík.

Do dalších deseti let by si také představoval větší důraz na celoživotní vzdělávání, rekvalifikace a vzdělávání seniorů. "Bylo by moudré, aby se portfolio takto rozšířilo," doplnil Honzík. Čím dál více se také veletrh internacionalizuje.

Pořadatelé hodně sázejí na doprovodné programy, které mají studentům usnadnit orientaci v nabídce vzdělávání. "Každý den od rána do večera mají jednotlivé školy přednášky, kde studenti dostanou souhrnné potřebné informace," řekl organizátor Pavel Mikula. Snaží se také více popularizovat technické obory a vědu, k čemuž slouží programy Věda pro život a Pojďme si hrát s technikou. "Ukazujeme to nejzajímavější, co může věda nabídnout. Popularizování technických oborů děláme už čtvrtým rokem a ze statistik je vidět, že zájem o tyto obory postupně roste," řekl Mikula.

Na veletrhu jsou i dva stánky s poradenským servisem pro studenty, kteří neví, co a kde by chtěli studovat, stejně tak zde mohou načerpat řadu informací, jak se dostat ke studiu v zahraničí. 

"Když jsme před dvaceti lety tento veletrh zakládali, vůbec jsme neuvažovali, že by se takto rozrostl. Je potřeba, aby nadále reagoval na trendy ve společnosti," řekl Honzík.

Zdroj ČTK

Štítky výstava, výstaviště, BVV, Gaudeamus 2013, vzdělání, veletrh, Gaudeamus, Kypr

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na veletrh Gaudeamus letos přijelo téměř 200 vystavovatelů  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.