Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Mezi mladými Jihomoravany roste počet žen s vysokou školou

Zatímco v předchozích generacích převažovali mezi vysokoškoláky muži, nyní se poměr obrací. Vyplynulo to z výsledků sčítání lidu v roce 2011. Jih Moravy je podle výsledků po Praze druhým regionem s nejvyšším počtem vysokoškolsky vzdělaných lidí.

Statistici berou za vysokoškolsky vzdělaného člověka toho, kdo ukončil bakalářské, magisterské nebo doktorské studium. Takových lidí bylo v roce 2011 na jihu Moravy 146 800, což je 14,7 procenta celkového počtu obyvatel.

V ČR je průměrně 12,5 procenta vysokoškoláků. Oproti minulosti stoupl počet vysokoškolsky vzdělaných žen.

„Zatímco v populaci dnešních pětatřicátníků a starších osob převládá počet vysokoškoláků nad vysokoškolačkami, nyní mezi čerstvými absolventy vysokých škol převažují ženy,“ uvedla Jindřiška Svobodová z Českého statistického úřadu.

Zároveň je podle statistiků vidět rostoucí dostupnost vysokoškolského vzdělání širšímu okruhu lidí. V akademickém roce 2000/2001 bylo možné na jihu Moravy studovat na sedmi vysokých školách, z nichž byly dvě státní. Nyní je tu 14 vysokých škol, z nich osm soukromých.

Vysokoškolsky vzdělané ženy podle statistiků nejčastěji pracují v oborech vzdělávání, zdravotnictví či sociální péče a ve veřejné správě. Zhruba 74 procent vysokoškolaček bylo v době sčítání ekonomicky aktivních.

Vysokoškolsky vzdělaní muži se nejčastěji uplatňují v informačních a komunikačních technologiích, vzdělání, veřejné správě a obraně. Z celkového počtu jich bylo přes 80 procent ekonomicky aktivních.

Zdroj: ČTK
Foto: Jiří Prýgl

Štítky demografie, vzdělání, ženy, sčítání, Jihomoravský kraj, ČSÚ, vysoká škola, Morava, Praha, Česko, Český statistický úřad

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Mezi mladými Jihomoravany roste počet žen s vysokou školou  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.