Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Masarykova univerzita se dohodla na občasné spolupráci se Zubovem

Masarykova univerzita v Brně se v pátek dohodla s ruským historikem Andrejem Zubovem, kritikem ruského obsazení Krymu, na občasné spolupráci ve formě seminářů a přednášek. První by se mohly uskutečnit už v dalším školním roce.

Zubov měl v Brně přednášku, ve které mluvil o Masarykovi, situaci na Ukrajině i o ruském prezidentovi Vladimiru Putinovi. "Chci zůstat nadále v Moskvě, ale spolupráci s Masarykovou univerzitou jsem neodmítl," řekl Zubov.

Podle rektora Masarykovy univerzity Mikuláše Beka by mohl historik jezdit do Brna na občasné semináře a přednášky. "Přesné datum jsme zatím nestanovili. Bude to předmětem jednání. Vše bude záležet od angažmá pana Zubova v Moskvě. Jsme ale přesvědčeni, že se u nás v dohledné době objeví na delší čas," uvedl Bek.

Dodal, že historik by mohl přijet vždy například na týden nebo dva a mít blokový cyklus seminářů a přednášek. "Myslíme si, že by se tak mohlo stát v příštím akademickém ročníku," podotkl Bek.

Zubov při své návštěvě Masarykovy univerzity promluvil o mnohých tématech. Vyzvedl prvního československého prezidenta Masaryka. Podle něj v zemi podporoval ruské emigranty. "Byl velkou osobností nejen v celostátním měřítku, ale v rámci celé Evropy," sdělil Zubov.

Zároveň se vyjádřil také k situaci na Ukrajině. "Jsem optimista a věřím, že boje zůstanou jen na Ukrajině. Těžko však říct, co by se stalo, kdyby Rusko napadlo některý z členských států NATO. Je potřeba agresora zastavit, protože pokud se tak nestane, stále chce víc a víc," řekl Zubov na adresu ruského prezidenta Putina.

Podle něj není Putin dobrým prezidentem pro Rusko. "Dobrý prezident by měl pomoci Rusku být liberálním státem. Vladimir Putin dělá opak," myslí si Zubov. Rusko se podle něj stále více uzavírá před zbytkem světa.

Zubov přijel do Brna poté, co mu Masarykova univerzita nabídla práci. Učinila tak kvůli tomu, že Zubov dostal v březnu výpověď z moskevské diplomatické akademie. Důvodem byla jeho kritika obsazení Krymu. Zubov totiž článkem v listu Vedomosti srovnal ruský postup vůči Krymu s politikou nacistického Německa před druhou světovou válkou. Vedení akademie k jeho propuštění uvedlo, že opakovaně porušoval akademická práva a jeho postoj k zahraniční politice Ruska vyvolává rozhořčení a poškozuje vzdělávací a výchovný proces.

Zdroj ČTK

Štítky masarykova, univerzita, muni, přednášky, zubov, zprávy, školství, Brno, 2014, Masarykova univerzita, přednáška, Vladimir Vladimirovič Putin, Krym, Rusko, Mikuláš Bek, Ukrajina, Tomáš Garrigue Masaryk, Moskva

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Masarykova univerzita se dohodla na občasné spolupráci se Zubovem  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.