Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Masarykova univerzita položí uchazečům cizojazyčné otázky

Masarykova univerzita v Brně zařadí do testů v přijímacím řízení otázky v cizím jazyce. Reaguje tak na rostoucí význam jazykové gramotnosti v akademickém prostředí i v celé společnosti.

Studentům zároveň škola dává najevo, že se bez znalosti cizích jazyků při studiu neobejdou, řekli dnes novinářům představitelé univerzity. Převážná většina otázek ale zůstane v češtině.

"Naším cílem není testovat úroveň znalosti cizího jazyka, ale ověřit si, že uchazeč je schopen na otázky v cizím jazyce reagovat," řekla prorektorka pro vzdělávací činnost Ivana Černá.

Testy studijních předpokladů používá sedm z devíti fakult Masarykovy univerzity. Šest otázek v cizím jazyce zařadí tvůrci testů do oddílu zaměřeného na kritické myšlení. Uchazeči si již při podávání elektronické přihlášky ke studiu mohou vybrat z variant v anglickém, španělském, německém a francouzském jazyce.

O ruštině se podle rektora Mikuláše Beka neuvažovalo. "Nechci snižovat význam ruštiny pro obchodní, komunikační účely, literaturu, ale pro vědeckou komunikaci a původní vědeckou tvorbu je to dnes jazyk o něco méně důležitý," uvedl Bek.

Znalost dvou cizích jazyků je podle rektora pro vzdělaného člověka v současnosti standardem. "Vědec, který nečte alespoň ve třech jazycích, je ve většině případů podvodník," doplnil Bek.

Přihlášky do bakalářských a magisterských oborů pro příští akademický rok přijímá univerzita do konce února, a to pouze elektronickou cestou. Vlastní testy studijních předpokladů škola používá deset let. Pouze na lékařské fakultě mají uchazeči oborové texty z biologie, chemie a fyziky. Na fakultě sociálních studií je podmínkou přijetí úspěšné absolvování Národních srovnávacích zkoušek, které zabezpečuje společnost Scio.

Zdroj: ČTK

Štítky Masarykova univerzita, cizí jazyk, Mikuláš Bek, www.scio.cz, s.r.o.

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Masarykova univerzita položí uchazečům cizojazyčné otázky  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.