Počasí dnes10 °C, zítra6 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Gaudeamus startuje. Počet vystavovatelů je rekordní

Rekordní počet vystavovatelů letos láká uchazeče o studium na vzdělávacím veletrhu Gaudeamus. Na brněnském výstavišti se od dnešního rána představuje 226 univerzit a dalších institucí se čtyřmi tisícovkami oborů. "Očekáváme také rekordní návštěvnost," řekl novinářům ředitel veletrhu Pavel Mikula. Veletrh potrvá do pátku.

Předem se registrovalo více než 11.000 studentů, což podle zkušeností z předchozích ročníků znamená celkovou návštěvnost přes 30.000 lidí. V převážné většině to budou studenti třetích a čtvrtých ročníků středních škol, mezi registrovanými mírně převažují gymnazisté nad studenty odborných škol.

Jistě budou přicházet také učitelé, výchovní poradci, mnozí rodiče, uvedl jihomoravský krajský radní pro školství Jiří Janda (ČSSD). Největší zájem je podle pořadatelů o studium jazyků, následují společenské vědy, učitelské obory, medicína a management.

Některé školy představují svou nabídku pouze prostřednictvím letáků a osobních rozhovorů, jiné zvolily atraktivnější formy propagace. Zejména technické školy sázejí na výsledky svého výzkumu. Vysoké učení technické v Brně tak má na stánku svou formuli, České vysoké učení technické v Praze přivezlo roboty.

Univerzita obrany před pavilonem zaparkovala těžkou vojenskou techniku. Na stánku Jihočeské univerzity z akvária vyhlíží živý rak, mnohde vědci sestavili malé laboratoře. Uchazeče, kteří obcházejí stánky, nezajímají jen vědecké výsledky škol a úroveň studia, ale také kvalita a dostupnost kolejí a možnosti studentského života, stejně jako následné uplatnění v praxi.

Na 21. ročníku veletrhu jsou zastoupeny prakticky všechny české vysoké školy, tradičně také mnoho slovenských. Zastoupení však mají také vzdělávací instituce z Velké Británie, Dánska, Německa, Malty, Nizozemska, ale například také ze Spojených států a Austrálie.

Už druhým rokem veletrh zaplnil dva veletržní pavilony. Doprovodný program tvoří například přednášky a poradenský servis. V blocích doprovodných akcí nazvaných Věda pro život a Pojďme si hrát s technikou studenti atraktivní formou nahlédnou do náplně studia, některé zajímavé jevy a technologické novinky si sami vyzkoušejí.

Zdroj: ČTK
Foto: Gaudeamus

Štítky veletrh, studium, Brněnské výstaviště, Jiří Janda, ČSSD, Formule 1, Vysoké učení technické v Brně, České vysoké učení technické v Praze, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích, USA

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Gaudeamus startuje. Počet vystavovatelů je rekordní  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.