Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Bude mít Brno dost zámečníků?

Na obor strojní mechanik, který připravuje pro praxi budoucí zámečníky, se v Brně hlásí žalostně málo studentů. Střední škola strojírenská a elektrotechnická tak musí spojovat dva obory, aby se vůbec naplnila třída. Brněnská zámečnictví mají přitom problém najít pro své prodejny šikovné a kvalifikované zaměstnance.

Zámečníkem se dnes lze vyučit například na Střední škole strojírenské a elektrotechnické v brněnské Trnkově ulici. Jedná se o tříletý učební obor Strojní mechanik. „Učni se zde věnují jak zámečnictví, tak například svařování, učí se dělat branky či různé ocelové konstrukce. Jedná se o obor s vyšším podílem manuální práce než práce se stroji. Zájem o jeho studium je ale bohužel nižší, než bychom potřebovali. Musíme proto strojní mechaniky spojovat do jedné třídy s nástrojaři. Jinak bychom ročníky nenaplnili,“ popisuje ředitel školy, Roman Moliš.

Práce rukama není populární

Nedostatek zámečníků přitom cítí například i v rodinném zámečnictví ZANO, které má v Brně již dvě pobočky.  „Ve srovnání s dřívějškem je nyní problém sehnat šikovné lidi na manuální práci, protože technické vzdělání poněkud upadlo a práce rukama není tak populární. Přitom my jsme začínali s jedním malým obchodem, nyní máme už dva velké, a dokonce se nám podařilo stát se i servisním partnerem FAB,“ říká syn zakladatele zámečnictví ZANO, Martin Novotný.

Aby byla zaručena kvalita a odbornost, FAB si své zámečníky pečlivě vybírá a také je pravidelně školí. Právě rodinná zámečnictví, jako je ZANO, patří podle Evy Zupančič z FAB k nejlepším: „Řemeslo se tu předává z generace na generaci, a to do nejmenších praktických detailů, na něž ve škole často není čas. A nejsou to jenom samotné zámečnické práce, ale i základy podnikání, vedení obchodu po ekonomické, personální i legislativní stránce.“ 

Zámečnický obor má podle Martina Novotného rozhodně budoucnost. Přidělat klíče, otevřít zabouchnutý byt nebo namontovat zabezpečovací zařízení či bezpečnostní zámek potřebuje čas od času každý z nás. V době cylindrických vložek s bezpečnostními kartami a počítačovými systémy je navíc potřeba, abyste měli „svého zámečníka,“ pouze ten totiž dokáže přidělat ten správný klíč, případně opravit závadu.

Tisková zpráva

Štítky Brno, zámečnictví, Martin Novotný

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Bude mít Brno dost zámečníků?  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.