Počasí dnes10 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Brněnští vědci získali helmu pro vstup do virtuálního prostoru

Helmu, která umožňuje vstup do virtuálního prostoru, nově využívají odborníci z Provozně ekonomické fakulty Mendelovy univerzity v Brně. Technologie Oculus Rift přináší silnější zážitek než známé 3D brýle. Informatici chtějí zařízení využít především pro vizualizaci terénu, oznámila univerzita novinářům.

"Když se někde plánuje obchvat nebo větrná elektrárna, tak vidíme, jak se tím krajina promění. Člověk najednou stojí přímo v tom místě a vidí třeba, jak ty stavby vrhají stín," uvedl pracovník fakulty David Procházka.

Zařízení není ve srovnání s jinou vědeckou technikou drahé. Stálo asi 10.000 korun. Škola však na helmu čekala půl roku. Přístroj z druhé vývojové generace je stále teprve testovacím zařízením, které se prodává jen v omezeném množství.

"Při normální 3D projekci člověk i přes brýle stále vnímá své okolí, ale Oculus Rift dokáže člověka izolovat od reálného prostředí. Je to pokročilejší zážitek - další stupeň vizualizace," popsal Jaromír Landa z ústavu informatiky.

Kromě geografických analytiků helmu na virtuální realitu znají a oceňují také milovníci počítačových her nebo 3D filmů. Obrazovka totiž vždy zůstává určitou bariérou, zatímco helma umožňuje hráči vstoupit přímo do virtuálního prostoru a otáčet se. Technologii prý po jejím zdokonalení čeká velká popularita.

Zdroj: ČTK
Foto: wikipedia.org, Sergey Galyonkin

 

Štítky Mendelova univerzita v Brně, David Procházka

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Brněnští vědci získali helmu pro vstup do virtuálního prostoru  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.