Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Atraktivní svět genetiky představí Mendelianum

Vyzkoušet si práci v molekulárně-biologické laboratoři, podívat se na modely molekul DNA nebo se dozvědět více o životě Johann Gregora Mendela budou moct návštěvníci nové expozice Mendelianum, kterou plánuje v Biskupském dvoře nejpozději koncem října otevřít Moravské zemské muzeum.

Hned při vstupu se lidé ocitnou v jádru buňky. „Přivítají je statické modely makromolekul doplněné velkou obrazovkou s animacemi. Do prvního patra pak návštěvníky vyveze výtah, ve kterém si poslechnou výklad o genetice,“ popsal garant expozice Jiří Sekerák.

Na přízemní část naváže rekonstruovaný prostor původní zasedací místnosti Hospodářské společnosti, ve které Mendel působil. „Představíme tam návštěvníkům osobnost Mendela jako objevitele a učitele a pozveme je do atraktivního světa genetiky,“ řekla mluvčí Moravského zemského muzea Eva Pánková.

V další místnosti se bude nacházet laboratoř. „Vybrali jsme do ní přístroje, se kterými budou moct pracovat i neodborníci. Zároveň lidem přiblíží reálné výzkumné prostředí,“ sdělil Sekerák.

Poslední část expozice je určena pro konference a workshopy. „V historickém sálu také představíme objevy významných osobností z Brna a okolí. Promítneme tam též filmy a virtuální prohlídky laboratořemi,“ uvedla Pánková.

Cestou po schodech z výstavy se pak lidé seznámí s Genetickými příběhy na pozadí Nobelových cen. „Jejich záměrem je představit vývoj genetiky sdílnější formou,“ vysvětlil Sekerák.

Na stavbu Mendeliana použilo muzeum dotaci ve výši téměř pětačtyřicet milionů, přičemž pětaosmdesát procent šlo z rozpočtu Evropské unie, zbytek doplatil stát. „Výstavu máme otevřít nejpozději jednatřicátého října, naší ambicí je však zpřístupnit ji veřejnosti dříve,“ podotkla Pánková.

Na expozici se těší například Tereza Agáta Veselá. „Mám z toho velkou radost. Myslím si, že je to skvělý způsob, jak představit tuto problematiku například dětem,“ uzavřela Brňanka.

Autoři

Štítky Mendel, genetika, Johan, Gregor, Mendelianum, Moravské, zemské, muzeum, Biskupský, dvůr, Gregor Mendel, laboratoř, Moravské zemské muzeum, Evropská unie, Nobelova cena, Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Atraktivní svět genetiky představí Mendelianum  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.