Počasí dnes12 °C, zítra12 °C
Úterý 16. dubna 2024  |  Svátek má Irena
Bez reklam

V Brně vznikne první vzdělávací centrum v oblasti IT pro ženy

O ženách a elektronice existuje nejeden vtip a ve společnosti stále ještě převládá názor, že počítače jsou jen pro kluky. To ale není pravda a dokazuje to organizace Czechitas, která ženám pomáhá poznat svět technologií. Jako vůbec první vzdělávací centrum v Česku bude zlepšovat digitální gramotnost právě v Brně.

Nízký počet žen v IT je dlouhodobým problémem. V roce 2018 pracovalo v IT zhruba jen pět procent žen. To chce změnit nezisková organizace Czechitas, která v Brně buduje vzdělávací komunitní centrum, kde se budou ženy a děti vzdělávat v digitální gramotnosti. „Chceme Brnu nabídnout inovativní prostředí vhodné ke vzdělávání, networkingu, práci a vytváření nových příležitostí,“ říká zakladatelka organizace Dita Přikrylová.

Prostory získaly Czechitas darem 

Prostory o rozloze 1 500 m2 získala organizace v areálu CTP Ponávka darem na dva roky. V přepočtu jde o grant v hodnotě 25 milionů korun. „Máme v úmyslu využít kapacity na maximum možného. Plánujeme v Brně uspořádat celkem 326 akcí pro zhruba šest tisíc účastníků za rok,“ popisuje plány Czechitas provozní ředitelka Lenka Franců.

Areál zahrnuje vybavené učebny pro kurzy, přednáškovou aulu pro tři sta osob, kavárnu a prostor pro relaxaci. „V naší společnosti dlouhodobě podporujeme vzdělávání mladých talentů, v rámci CTParků také podporujeme růst komunit. I proto nám dává smysl podpořit Czechitas v jejím dalším růstu a umožnit tak skrze ně stovkám lidí nejen z Jihomoravského kraje rozvíjet se a případně získat zajímavé a kvalitní zaměstnání v oboru IT,“ komentuje otevření business developer CTP Jiří Kostečka.

Místo nejen pro ženy ale i rodinu a přátele

Prostory tak budou sloužit ke kurzům, jednodenním workshopům, motivačním přednáškám a letním táborům a kroužkům. Organizace nabízí programování v jazycích Python nebo Java, kurzy grafického designu, tvorby webu i digitálního marketingu. Centrum by však mělo sloužit nejen ženám ale celým rodinám a dětem. „Areál se má stát místem kde se setkávají rodiny, přátelé a obecně lidé, kteří mají rádi vzdělání a vlastní rozvoj,“ uvedla mluvčí Czechitas Barbora Kadlčková.

Proto bude významnou součástí nově vznikajícího centra i digitální dílna FabLab. „Chceme, aby si návštěvníci mohli v novém FabLabu vyzkoušet práci s 3D tiskárnami, programovatelným šicím strojem nebo řezacím plotterem,“ vysvětluje Tomáš Mejzlík, který má FabLab na starosti. V dílně tak mohou vznikat prototypy produktů, projekty kutilů nebo i umělecká dílna.

Jediná v Evropě

Czechitas je první nezisková organizace ve střední Evropě, která získala 6, 5milionový grant od Google, a to rovnou dvakrát. Peníze organizace použila na projekt Digitální akademie. Vyzkoušet si FabLab a seznámit se světem IT můžete už 30. září. V týdnu do 4. října bude probíhat Open Week.

Autoři | Foto

Štítky Czechitas, Ponávka, CTP, ženy, informační technologie, vzdělání, Brno, Česko, dílna, Dita Formánková, Google, rodina, Jiří Kostečka, Evropa

V Brně vznikne první vzdělávací centrum v oblasti IT pro ženy  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.