Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Výstava Klima se mění – změň se i ty je od úterý v Brně. Jaké dopady má globální změna klimatu, se mohou Brňané dozvědět do konce srpna

Putovní výstava Klima se mění – Změň se i ty představuje základní fakta o dopadech globální změny klimatu, jejích souvislostech, příčinách a možnostech, jak na tyto změny reagovat. Od úterý je do 30. srpna k vidění v Urban centru Brno na Staré radnici.

Na cestu po České republice se loni vydala putovní výstava Klima se mění – změň se i ty. Ta vznikla v rámci osvětového projektu, který má ve veřejných prostorech řady měst České republiky srozumitelně a názorně ukázat základní fakta o dopadech globální změny klimatu, jejích souvislostech, příčinách a zejména pak možnostech, jak na tyto změny mohou lidé a města reagovat. „Výstava odstartovala v České republice v roce 2018 a od té doby navštívila již téměř dvě desítky měst a obcí,“ řekl Pavel Benda z Magistrátu města Brna.

V loňském roce mezi tato města patřil například Uherský Brod, Velké Meziříčí, Krnov, Svitavy nebo Kopřivnice. Letos byla výstava k vidění v Havlíčkově Brodě a chystá se i do Ostravy, Opavy nebo Jihlavy. „Výstava ovšem navštíví také menší města, jako je Havlíčkův Brod, Chrudim, Prachatice, Týnec nebo Vítkov,“ je uvedeno na stránkách neziskové organizace CI2, která výstavu připravila. Organizace je zaměřená na udržitelný rozvoj, vzdělávání, publikační činnost, vědu a výzkum. Cílovými skupinami výstavy je jak široká veřejnost ve městech, v nichž je projekt realizován, tak i zástupci veřejné správy a škol.

Výstava v Brně zůstane do konce srpna, otevřena je každý pracovní den

Na informačních panelech se mohou návštěvníci dozvědět například to, jak a proč se mění klima země nebo jaké jsou dopady změny klimatu v České republice a v Evropě. Tabule jsou doplněny infografikami, grafy a mapkami. „Součástí výstavy jsou mimo jiné i náměty na jednoduché aktivity, které může dělat kdokoliv. Svůj byt, zahradu nebo osobní životní styl totiž za nás nikdo nepřizpůsobí. A často jde o nenáročná opatření, která mohou být impulsem pro změny v životě nebo i příležitostí k úspoře nákladů," vysvětlil Petr Pavelčík z organizace CI2.

V Brně je výstava k vidění od 6. do 30. srpna v prostorách Urban Centra na Staré radnici. Otevřeno je od pondělí do pátku vždy od 10 do 12 a pak 13:00 až 18:00. Vstupné se neplatí.

 

Autoři | Foto Martin Toman

Štítky Klima se mění - změň se i ty, klima, globální změna klimatu, Brno, Urban Centrum, Stará radnice, putovní výstava, výstava, klimatické změny, Česko, Urbana, Pavel Benda, Havlíčkův Brod, CI2, Evropa, radnice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Výstava Klima se mění – změň se i ty je od úterý v Brně. Jaké dopady má globální změna klimatu, se mohou Brňané dozvědět do konce srpna  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.