Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Letní výuka češtiny čeká v Brně 135 studentů ze 42 zemí

Studenti z celého světa se ode dneška seznamují s českým jazykem i kulturou na Letní škole slovanských studií, kterou pořádá Kabinet češtiny pro cizince Filozofické fakulty Masarykovy univerzity v Brně. Účastníci se budou cvičit v české gramatice i výslovnosti a poznávat literaturu. Letošního 52. ročníku letní školy se zúčastní 135 studentů, řekli novinářům organizátoři.

Letní školu, která potrvá čtyři týdny, absolvují studenti ze 42 zemí. "Jsou země, ze kterých se hlásí velké množství studentů, například z Argentiny," uvedl zvláštní zmocněnec pro krajanské záležitosti ministerstva zahraničních věcí Jiří Krátký. Do Brna přijeli účastníci také z Belgie, Austrálie, Rumunska, Turecka nebo Vietnamu.

"Studenti budou rozřazeni na základě vstupního testu do deseti skupin od úplných začátečníků po pokročilé," uvedla vedoucí kabinetu češtiny pro cizince Eva Rusinová. Nejstarším účastníkem letní školy je student, který se narodil v roce 1947.

Studenty čekají i výlety po Česku

Účastníky čeká intenzivní výuka od pondělí do soboty, absolvují také přednášky a besedy. Na programu je i několik výletů, třeba do Beskyd, Telče nebo vinného sklepa v Bořeticích na Břeclavsku. Pokud budou studenti potřebovat poradit, jsou jim kdykoliv k dispozici průvodci, což jsou většinou bývalí účastníci letní školy.

"Díky letním školám můžeme šířit českou kulturu do dalších zemí. Účastníci šíří povědomí o České republice v jejich zemi, je to taková veřejná diplomacie," podotkl Krátký.

Účastníci školy jsou například potomci emigrantů nebo studenti bohemistiky či lingvistiky. "Před 12 lety jsem dokončil studium české lingvistiky na Univerzitě Tarase Ševčenka v Kyjevě a od té doby jsem toho hodně zapomněl, proto jsem se rozhodl absolvovat letní školu a oživit si český jazyk," uvedl ukrajinský student Olexij.

Účastníci Letní školy slovanských studií jsou stipendisté ministerstva školství a Kabinetu češtiny pro cizince Filozofické fakulty Masarykovy univerzity.

 

Autoři | Foto MUNI

Štítky ČR, školy, vysoké, čeština, Brno, Masarykova univerzita, Jiří Krátký, Ministerstvo zahraničních věcí České republiky, Česko, Argentina, Belgie, Turecko, Austrálie, Rumunsko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Letní výuka češtiny čeká v Brně 135 studentů ze 42 zemí  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.