Počasí dnes17 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Zrekonstruovaná vila Stiassny čeká na první návštěvníky

Vilu v Hroznové ulici v Pisárkách si nechal v letech 1927–1929 podle návrhu architekta Ernsta Wiesnera postavit židovský textilní průmyslník Alfred Stiassny. Jedná se o významnou funkcionalistickou stavbu, které byl po rozsáhlé a náročné opravě vrácen reprezentativní vzhled. Mezi veřejností je známá jako „vládní“ vila.

Rodina uprchla před válkou do USA, za okupace dům zabavilo gestapo, po válce vila přešla do majetku státu a byla využívána jako reprezentativní ubytovací zařízení pro prezidenty a vládní delegace.

V roce 2009 se vila, ostatní stavby a zahrada staly majetkem Národního památkového ústavu. Ten zde po získání dotace z Evropské unie a financí z rozpočtu ČR ve výši více než 179 milionů korun začal budovat metodické centrum pro výzkum a dokumentaci zaměřené na obnovu památek architektury 20. století.

Partnerem projektu se stala Fakulta architektury Vysokého učení technického v Brně, pro účely centra byla zapůjčena unikátní soukromá knihovna profesora Vladimíra Šlapety, čítající zhruba sedm tisíc svazků pojednávajících o architektuře 20. století u nás i v zahraničí. Tu doplnila ještě knihovna architekta Dušana Riedla.

Cílem rekonstrukce, započaté v roce 2012, bylo vrátit vile a zahradě původní vzhled z doby, kdy zde žili původní majitelé. Opraveny a rekonstruovány byly všechny povrchy, tedy omítky, výmalby, obklady, dlažby, povrchy podlah, a také inženýrské sítě.

Řešily se statické problémy a zcela byl do původního vzhledu přestavěn bazén. Nově byl vybudován již výše zmíněný přednáškový objekt.

Ve vile byl proveden stavebně-historický průzkum a byly zde odkryty zajímavé původní stavební detaily.

„Důležitým zdrojem informací se staly amatérské fotografie a akvarely paní domu, jimiž dokumentovala interiér i exteriéry objektu. Bylo tak například možné upřesnit barevné řešení povrchů na cestách v zahradě,“ uvedla Vlasta Loutocká z Národního památkového ústavu.

Vila a celý areál Metodického centra moderní architektury v Brně budou slavnostně otevřeny 13. prosince, o den později budou zpřístupněny také veřejnosti.

V pracovních dnech bude areál sloužit studijním a badatelským účelům, v pátek, sobotu a neděli budou pořádány komentované prohlídky vily pro veřejnost.

Štítky vila, vzhled, architektura, Ernst Wiesner, zahrada, Pisárky, Národní památkový ústav, Evropská unie, USA, Vladimír Šlapeta, Česko, Vysoké učení technické v Brně

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zrekonstruovaná vila Stiassny čeká na první návštěvníky  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.