Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Zrekonstruovaná Knihovna Jiřího Mahena nabízí nové služby

Od roku 2013 probíhala rozsáhlá rekonstrukce ústřední budovy Knihovny Jiřího Mahena na nároží Kobližné a Poštovské ulice. Včera byla po týdenní přestávce opět otevřena pro veřejnost a čtenáře zde přivítaly i nové služby.

Rekonstrukce byla realizována v rámci projektu Knihovna pro město – rozšíření a zlepšení služeb veřejnosti. Stála téměř 22 milionů korun a byla z více než 80 procent spolufinancována z evropských fondů v rámci Regionálního operačního programu Jihovýchod.

Ústřední budova knihovny sídlí v někdejším Schattenbachově paláci a je nemovitou kulturní památkou. Historická hodnota této barokní stavby byla rekonstrukcí a dostavbou zachráněna a zároveň zásadní modernizací došlo ke zlepšení služeb pro veřejnost.

Knihovna například rozšířila provozní dobu pro čtenáře. Od pondělí do pátku bude otevřeno od 10 až do 20 hodin a pracovníci budou během roku monitorovat, jaký je o večerní provoz zájem.

Zákaznické centrum bude otevřeno už od osmi hodin, a to registrace, informace nebo internet pro veřejnost. Stejně jako nový knihovní klub, kde si budou moci čtenáři počíst při kávičce. Ten je určen také pro výstavy a další aktivity,“ sdělila ředitelka Knihovny Jiřího Mahena Libuše Nivnická. Novinkou v budově je také nový podkrovní společenský sál s kapacitou až sto míst.

Služba Family Point zase vychází vstříc těm, kteří do knihovny přijdou s dětmi. „Maminky zde mohou svoje ratolesti nakrmit, nakojit, děti si zde mohou hrát nebo se podívat na nějakou pohádku,“ doplnila Nivnická.

Přilákat nové mladé čtenáře má zrekonstruovaná část, která je vybavena houpacími sítěmi, hracími prvky a stolním fotbálkem. Novinkou je také muzikoterapeutická prožitková relaxace a artterapie.

Knihovna Jiřího Mahena byla založena v roce 1921. Je příspěvkovou organizací města Brna a největší veřejnou městskou knihovnou na Moravě. Knihovní fond dosahuje cca 800 tisíc výtisků. Za rok se v knihovně s 31 pobočkami po celém městě zaregistruje na 40 tisíc čtenářů, kteří uskuteční více než 600 tisíc čtenářských návštěv a 2,4 milionu výpůjček.

Foto: Jiří Prýgl

Štítky Jiří Mahen, knihovna, Brno

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zrekonstruovaná Knihovna Jiřího Mahena nabízí nové služby  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.