Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Změny územního plánu projedná město znovu

Rada města Brna v úterý 7. dubna 2015 rozhodla o tom, že potřebné změny územního plánu pro Brno projdou od počátku novým transparentním procesem. Jde zejména o návrh protipovodňové ochrany, opatření pro bezpečnou cyklodopravu nebo nekonfliktní změny, na které čekají drobní majitelé pozemků nebo městské části. Tyto změny považuje vedení města za důležité a nekonfliktní, na rozdíl od některých pasáží Aktualizace Územního plánu města, kterou zrušil svým rozhodnutím Krajský soud v Brně dne 23. 1. 2015.

Rada města Brna se rozhodovala mezi dvěma variantami: složitě navazovat na soudem zrušenou aktualizaci, nebo projednat potřebné změny znovu od začátku. Z podrobného rozboru vyšlo, že časově jsou obě varianty zhruba stejně náročné. „Nicméně druhá varianta, začít s čistým stolem, je transparentnější a dává žadatelům o změnu větší právní jistotu. Proto jsme se rozhodli navrhnout zastupitelstvu proces „Aktualizace UPMB“ definitivně ukončit a potřebné změny projednat v samostatném, novém, transparentním procesu,“ řekl náměstek primátora Martin Ander.

Projednávání změn bude postupné, jednat se bude s městskými částmi

Potřebné změny budou projednávány v několika vlnách. První bude zahájena již na Zastupitelstvu města Brna 14. dubna 2015 a bude se týkat celoměstských systémů, jako je protipovodňová ochrana, opatření pro cyklodopravu, základní prvky ochrany přírody nebo nové vedení dopravy v jihovýchodním sektoru města. Následně přijdou na řadu konkrétní změny územního plánu v jednotlivých městských částech, o které si žádali jak místní radnice, tak zdejší občané. Tyto změny však budou nejprve předloženy k vyjádření zastupitelstvům městských částí tak, jak slíbilo vedení města starostům.

"Soudem zrušená Aktualizace územního plánu byla natolik nepřehledným a neprůhledným procesem, že jsme se nakonec rozhodli ji ukončit a potřebné změny pro Brno projednat úplně znovu, samostatně. Časově to nebude delší než projít extrémně náročným procesem oživování mrtvé aktualizace. Navíc bude proces od počátku přehledný a veřejnost se do něj bude moci snadno zapojit. K tomu připravujeme novou aplikaci na webu města,“ doplnil náměstek Martin Ander.

Tisková zpráva

Štítky územní plán, Brno, městská část, radnice, Krajský soud v Brně, Martin Ander

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Změny územního plánu projedná město znovu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.