Počasí dnes17 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Zima udeřila, sociální kurátoři obcházejí bezdomovce

Brno v nadcházející zimě nechystá pro lidi bez domova žádné vyhřáté lodě, pronajaté autobusy či velkokapacitní stany. O lidi v nouzi bude pečovat standardním způsobem a v úzké koordinaci zejména s Armádou spásy v Brně a Oblastní charitou Brno.

V současnosti provádí Magistrát města Brna tzv. terénní screening, který realizují sociální kurátoři z Oddělení sociální prevence a pomoci MMB. Jedná se o návštěvy ve zhruba 30 vytipovaných lokalitách s cílem kontaktovat lidi bez domova a předat jim informace o možnostech řešení jejich složité situace.

Tento screening se dělá pravidelně vždy před zimou. Za posledních několik let eviduje magistrát každoročně více než tři tisíce klientů, kteří procházejí těžkou životní etapou.

„Snahou města, Armády spásy a Oblastní charity Brno je maximálně koordinovat pomoc lidem bez střechy nad hlavou, zejména v zimních měsících. Velmi se to osvědčilo v loňském roce, kdy naši pomoc v nočních krizových centrech využilo o dvě stě lidí více než v roce předcházejícím,“ řekla náměstkyně primátora Jana Bohuňovská.

Kromě standardní péče o klienty koordinuje a financuje město tzv. systém nočních krizových center. Ten slouží lidem, kteří z nejrůznějších důvodů nechtějí nebo nemohou využít nocleháren či jiných forem sociální pomoci.

Osvědčil se jako dobrý způsob prevence proti umrznutí lidí, kteří žijí v nedůstojných podmínkách. Je funkční a efektivní i co do ekonomických nákladů či jiných parametrů. Je principiálně i prakticky vhodnější, aby taková služba byla poskytována ve stálých kamenných zařízeních než nárazově například ve stanech nebo autobusech, jak tomu bývá v Praze a jiných městech.

Celková kapacita ve všech třech zařízeních v Brně je 127 míst (Centrum sociálních služeb – 53 míst, Oblastní charita Brno – 25 míst, Armáda spásy – 49 míst).

Systém nočních krizových center využilo za celou loňskou zimní sezonu 627 osob, průměrná vytíženost ve všech těchto zařízeních byla 71 procent.

Štítky bezdomovci, Brno, zima, péče, sociální služby, magistrát, bezdomovec, Armáda spásy, charita, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zima udeřila, sociální kurátoři obcházejí bezdomovce  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.