Počasí dnes17 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Žernovník na Blanensku přestavěl vodojem na rozhlednu

Žernovník na Blanensku využil svůj starý vodojem, původně určený k demolici, ke stavbě 15 metrů vysoké rozhledny. Vodojem posloužil jako základ, na kterém dělníci vztyčili dřevěnou stavbu. Práce přišly na téměř tři miliony korun, řekl starosta obce Josef Zvěřina. Projekt z třetiny uhradila Evropská unie, zbytek doplatila obec.

Za pěkného počasí turisté spatří z nové vyhlídky Jeseníky, hrad v Boskovicích i Pálavu u Mikulova.

Vesnice má jen 200 obyvatel. Starý vodojem o objemu 50 metrů krychlových byl postaven v roce 1961. Byl zastaralý, měl malou kapacitu a jeho rozšíření nebylo technicky možné, proto se vedení obce rozhodlo postavit nový vodojem s celkovým objemem 100 metrů krychlových. Napájí ho podzemní voda z nového vrtu, který je od nového zařízení vzdálen zhruba 150 metrů.

Napojením na nový vodojem byl ten starý vyřazen z provozu. Původně se uvažovalo o jeho demolici, vedení Žernovníku pak ale rozhodlo o přestavbě. Betonová krychle byla při pracích zčásti zahrnuta půdou, vznikl do ní otvor a uvnitř byla vybudována technická místnost. Na střeše vodojemu dělníci vztyčili dřevěnou konstrukci věže.

Jižní Morava je poseta rozhlednami. K nejnovějším patří za 3,5 milionu korun postavená věž ve Veselí nad Moravou na Hodonínsku, která má tvar číše na víno. K novým věžím patří i vyhlídka za půl milionu korun u Spešova, která nabízí pohled na údolí řeky Svitavy a Blansko.

Zdroj ČTK

Štítky Žernovník, výlet, blanensko, brno, rozhledna, vodojem, stavba, okres Blansko, Evropská unie, Josef Zvěřina, Mikulov, Boskovice, Pavlovské vrchy, Jeseníky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Žernovník na Blanensku přestavěl vodojem na rozhlednu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.