Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Zemřel zpěvák a kytarista Bob Frídl, podlehl rakovině

V brněnském hospici dnes ráno zemřel zpěvák Bob Frídl. V 65 letech podlehl rakovině v pokročilém stadiu. V hospici strávil čtyři dny před smrtí, jinak se o něj do poslední chvíle starala jeho manželka. Termín smutečního obřadu zatím nebyl stanoven.

Frídlovi příznivci zřejmě uspořádají také poslední rozloučení v klubu Šelepova, kde zpěvák kdysi začínal. „Mohli by se tam s ním rozloučit jeho přátelé a známí, muzikanti, básníci i všichni ostatní," uvedl šéf brněnského Divadla šansonu Jiří Vondrák.

Frídlova hudební kariéra začala v roce 1967, mezi jeho vzory patřil Bob Dylan, od kterého si půjčil umělecké jméno, stejně jako styl vystupování s kytarou a foukací harmonikou.

Inspiroval se také tvorbou Donovana, Leonarda Cohena a později Bulata Okudžavy, jehož písně překládal do češtiny.

Na vrcholu kariéry byl Frídl v 70. letech. Spolupracoval s řadou brněnských umělců, vystupoval sólově v Československu i v zahraničí a vydal například desky Jen vítr to ví, Abeceda a Všem svým láskám.

V polovině 80. let odešel Frídl do Řecka. Podnikal tam v cestovním ruchu. Po pádu komunismu se do Česka vracel a dále příležitostně koncertoval, objevoval se také v dresu fotbalové Bolkovy jedenáctky.

Po roce 2000 mu vyšly nahrávky Divadlo života, Zastav se človíčku, Sto patnáct havranů, Roky se už toulám.

Zdroj: ČTK
Foto: www.bobfridl.gsbrno.cz

Štítky Smrt, zpěvák, kytarista, Bob Frídl, rakovina, Bob Dylan, Leonard Cohen, Bulat Šalvovič Okudžava, divadlo, Zastava, Řecko, Československo, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zemřel zpěvák a kytarista Bob Frídl, podlehl rakovině  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.