Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Zemřel brněnský divadelní herec Jiří Tomek, bylo mu 82 let

Herec Jiří Tomek, jenž byl po desetiletí oporou činoherního souboru Městského divadla Brno, ve čtvrtek zemřel. Podlehl dlouhé těžké nemoci. Herci, který byl známý i z filmu a televize, bylo 82 let. O jeho smrti dnes informovalo jeho domovské divadlo.

Pietní rozloučení se uskuteční 5. září od 10:30 na Činoherní scéně Městského divadla Brno. "Tento akt, stejně jako následný obřad v síni v Jihlavské ulici ve 14:45, bude přístupný divadelní i nejširší veřejnosti," uvedla mluvčí divadla Lenka Pazourková.

Tomek je absolventem Janáčkovy akademie múzických umění. Začínal ve Slováckém divadle v Uherském Hradišti, ale většinu kariéry spojil s Divadlem bratří Mrštíků, později přejmenovaným na Městské divadlo Brno. 

Doménou Tomka byly především komediální role, například v inscenacích Veselé paničky windsorské, Dalskabáty, Lumpacivagabundus nebo Slaměný klobouk. Dokázal však ztvárnit i dramatické postavy, třeba doktora Galéna v Bílé nemoci. Poslední rolí, kterou nastudoval, byl Melvil v tragédii Marie Stuartovna.

Celkem na divadelních prknech odehrál 250 rolí. V televizi a ve filmu jich dostal více než 60. Objevil se ve filmech Všichni dobří rodáci, Kateřina a její děti, Jako jed nebo Pěsti ve tmě, dále v řadě seriálů, inscenací a pohádek.

Od poloviny minulého století spolupracoval Tomek s rozhlasem. Významná je také jeho práce pro dabing. Namluvil stovky filmů a seriálů a získal Cenu Františka Filipovského.

Tomek se může pochlubit také otiskem dlaně na chodníku slávy před Městským divadlem v Lidické ulici. První kachle s otiskem dostali v roce 1995 jako výraz poděkování za celoživotní přínos brněnskému divadlu právě on a jeho kolegyně Zdena Herfortová.

Zdroj ČTK

Štítky Jiří Tomek, divadlo, úmrtí, Brno, herec, film, Městské divadlo Brno, Janáčkova akademie múzických umění v Brně, Slovácké divadlo, Marie Stuartovna, František Filipovský, Zdena Herfortová, televize

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zemřel brněnský divadelní herec Jiří Tomek, bylo mu 82 let  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.