Počasí dnes10 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Zelňák čekají opravy, vánoční jarmark ale ohrožen nebude

Jednou z velkých investic města v tomto roce bude rekonstrukce Zelného trhu. Náměstí pod Petrovem po většinu roku slouží jako tržiště s prodejem ovoce, zeleniny, květin a dalších zemědělských produktů.

Během oprav, které mají začít na podzim, se trhovci budou muset přestěhovat na Moravské náměstí. Prodeje se na více než rok ale nechtějí vzdát, a tak jim radnice Brno-střed vyhradila místo právě tam.

„Je to sice nouzové a přechodné řešení, ale i tak jsem rád, že budeme mít kde prodávat. Snad si tam za námi Brňané najdou cestu,“ svěřil se jeden ze stálých trhovců na Zelném trhu Karel Opletal, který zde od jara do podzimu prodává už 35 let.

Rekonstrukce měla ovlivnit i pořádání Vánoc na Zelňáku a dokonce hrozilo, že letos tento populární jarmark v adventním čase nebude. Městská část ale nakonec společně s vedením města našly řešení, aby Brňané o zdejší předvánoční atmosféru nepřišli.

„Koncem minulého týdne jsme se dohodli, že rekonstrukci Zelného trhu začneme ještě letos, zhruba v říjnu, ale stavební firma se nejprve pustí do úprav v okrajových částech tržiště, takže o Vánoce na Zelňáku Brňané nepřijdou,“ sdělil investiční náměstek primátora Robert Kotzian.

Rozhodující část rekonstrukce pak proběhne v následujícím roce s tím, že náměstí by mělo být celé opravené ještě před adventními trhy v roce 2014.

Město Brno bude na tento projekt žádat o dotaci z Regionálního operačního programu. Pokud uspěje, může získat až 85 procent z celkových nákladů, které činí 56,5 milionu korun.

Projekt zahrnuje rekonstrukci zpevněných ploch, zeleně, vodních prvků, mobiliáře, kontejnerů a inženýrských sítí, které budou uloženy do kolektoru.

Na ploše je navrženo nové uspořádání parkování pro 51 automobilů. Pro náměstí bude stanoven dopravní režim pěší zóny s časovým omezením od 9 do 17 hodin.

Přibude 24 laviček, nové stojany na kola, odpadkové koše, po obvodu náměstí bude vysazeno 17 stromů. Před Dietrichsteinským palácem budou vybudovány tři fontány. Novou podobu dostanou i stánky trhovců.

Celý projekt vznikl před čtyřmi lety v ateliéru RAW a měli možnost se k němu vyjádřit i občané. V roce 2010 byl představen a posléze pro nesouhlas veřejnosti zamítnut záměr soukromého investora vybudovat v dolní části náměstí podzemní garáže se 60 stáními.

Zelný trh je velmi cenným veřejným prostranstvím v historickém jádru Brna. Tržiště, jehož původní název byl Horní trh, vzniklo ve 13. století na tehdy ještě nezastavěném místě. Jeho součástí byly též drůbeží, hrnčířský a vetešnický trh.

V 15. století pak dostal svůj dnešní název  - Zelný trh (německy Krautmarkt). Vedle obchodního byl i důležitým místem výkonu spravedlnosti. Byl tu pranýř a klec pro zločince. S tou se mohou dnes setkat návštěvníci zdejšího podzemí.

Historický ráz byl po druhé světové válce porušen velmi necitlivým zásahem - výstavbou budovy tržnice v severozápadním rohu náměstí na místě domu zničeného americkým náletem v listopadu 1944.

Dominantou Zelného trhu je kašna Parnas z konce 17. století nacházející se zhruba uprostřed prostranství. V jeho horní části stojí sloup Nejsvětější Trojice.

K významným budovám lemujícím náměstí patří Dietrichsteinský palác (sídlo Moravského zemského muzea), Divadlo Husa na provázku (palác Hausperských z Fanalu), palác opata žďárského kláštera, takzvaný Malý Špalíček (vznikl spojením čtyř domů gotického a renesančního původu) a nedávno zrekonstruované divadlo Reduta.

V čele dolní části náměstí pak stojí dominantní budova bývalé záložny, kde v letech 1969 až 1990 sídlila právnická fakulta tehdejší Univerzity Jana Evangelisty Purkyně (dnešní Masarykovy univerzity).

Foto: Magistrát města Brna

Štítky Zelný trh, náměstí, Brno, rekonstrukce, vánoční trhy, Zelný trh (Brno), palác, Brněnský Petrov, projekt, Vánoce, druhá světová válka, Robert Kotzian, Masarykova univerzita

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zelňák čekají opravy, vánoční jarmark ale ohrožen nebude  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.