Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Zelení navrhují za odmítnutí dítěte školkou finanční kompenzace

Zelení v Brně navrhují řešit nedostatečnou kapacitu v městských školkách zřizováním nových míst a poskytnutím příspěvku rodinám, na jejichž děti nezbude místo. Novinářům to dnes řekl předseda brněnských zelených Martin Ander.

Magistrát kvůli snižující se tendenci porodnosti předpokládá, že se situace za několik let zlepší. Brno zřizuje 111 školek. Podle zápisů se hlásilo téměř 4500 dětí, dostalo se jich přes 2300.

Místo nezbylo zhruba na 2000 dětí. "Zvýšeného zájmu jsme si vědomi, a proto jsme za poslední dva roky ve spolupráci s městskými částmi zvýšili počet míst o 2600," uvedl mluvčí brněnského magistrátu Pavel Žára. Zároveň poukázal na demografický trend, který ukazuje sestupnou tendenci porodnosti. "Z toho lze usuzovat, že se situace v nejbližších třech letech
výrazně zlepší ve prospěch rodičů,"
řekl Žára.

Podle Andera to však nestačí. "Není možné poukazovat na končící babyboom a spoléhat na to, že za rok už bude kapacita dostatečná. Takové tvrzení se neopírá o žádné relevantní údaje," uvedl Ander. Zelení proto navrhují dvě řešení. Jedním je fond sloužící pro vznik nových míst ve školkách, o jehož zřízení už několikrát mluvil ministr školství Marcel Chládek (ČSSD). Podle Andera by se na něj mělo Brno připravit a nepropásnout šanci.

Druhým řešením zelených je příspěvek pro rodiče, na jejichž děti nezbude místo. Mnohdy se do školek nedostanou dvouleté děti, které dosáhnou tří let během roku. A rodiče pak nevědí, jak situaci řešit. "Zaměstnavatel už matce nemůže místo držet, a proto rodina buď o pracovní příležitost přijde, nebo dá dítě do soukromé školky, která je mnohonásobně dražší," upozornil Ander.

Rozdíl mezi umístěním do městského a soukromého subjektu by mohl snížit příspěvek. "Brno ročně dává na jedno místo v městské školce 9000 korun. Není důvod, aby rodiče o tento příspěvek přišli, když na ně nezbude kapacita. Kdyby tyto peníze dostali, mohou je použít na jiné varianty, kam děti umístit," dodal Ander.

Zdroj ČTK

Štítky školky, Brno, zelení, strana zelených, návrh, místo, dotace, příspěvek, zprávy, Martin Ander, Marcel Chládek, ČSSD

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zelení navrhují za odmítnutí dítěte školkou finanční kompenzace  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.