Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Zakladatele genetiky Mendela letos připomene nová expozice

Nová stálá expozice v Biskupském dvoře v Brně letos připomene odkaz Johanna Gregora Mendela, zakladatele genetiky, od jehož smrti v pondělí uplyne 130 let. Připravuje ji Moravské zemské muzeum pod názvem Mendelianum - Atraktivní svět genetiky.

Hlavním cílem návštěvníků z odborných kruhů nejspíš nadále zůstane Mendelovo muzeum v augustiniánském opatství na Starém Brně, kde vědec působil jako řeholník a kde prováděl své pokusy.

Moravské zemské muzeum pro své nové informační centrum věnované dějinám genetiky vybralo Biskupský dvůr, protože tam Mendel pravidelně chodíval jako člen Hospodářské společnosti a Přírodozkumného spolku. Na vybudování centra získalo dotaci 44,2 milionu korun. Stavba je hotová, v lednu začne instalace expozic, řekla náměstkyně ředitele Eva Pánková. Mendelianum se veřejnosti otevře zřejmě v druhé polovině letošního roku.

Mendelovo muzeum v budově opatství vyhledávají turisté, vědci i studenti přírodních nauk. V pondělí se otevře za symbolických deset korun, v podvečer následuje mše za Mendela v sousední bazilice. Další připomínkou bude 12. ledna koncertní rekviem v Mendelově refektáři. Větší akce s mezinárodním přesahem jsou však v plánu spíše v roce 2015. "Uplyne 150 let od Mendelových přednášek. Připravujeme například konferenci k přečtení genomu hrachu," uvedl ředitel muzea Ondřej Dostál. Právě s hrachem Mendel často experimentoval.

Uchovávání Mendelova odkazu v Brně může působit poněkud roztříštěným dojmem. Existuje tam Mendelova univerzita, pod ni také spadá Mendeleum v Lednici, nejstarší šlechtitelské pracoviště v Česku se stoletou tradicí. Mendelovo muzeum v opatství ovšem provozuje Masarykova univerzita, která má také své Mendelovo centrum pro vzdělávání v biologii, biomedicíně a bioinformatice a cyklus přednášek Mendel Lectures s účastí špičkových vědců. Například v dubnu přijede Izraelec Aaron Ciechanover, držitel Nobelovy ceny za chemii z roku 2004. Dalším tradičním pracovištěm je Mendelianum, jež spadá pod Moravské zemské muzeum a pořádá také konferenční cyklus Mendel Forum.

Podle Dostála je především v očích zahraniční vědecké obce klíčovým místem Mendelovo muzeum, protože sídlí v autentických prostorách a spravuje vědcovy osobní věci včetně rukopisů. Procházet se chodbami, kudy chodil Mendel, a navštívit místo, kde měl pokusné záhonky, je pro vědce v oboru genetiky zážitkem. "Cítí, že právě tam jejich obor začal," řekl Dostál. Určitou roztříštěnost pomohou podle něj překlenout memoranda o spolupráci muzea s Mendelovou univerzitou a dalšími institucemi, připravovaná k podpisu v příštích týdnech a měsících.

Mendel sice spojil svůj život s Brnem, ale narodil s v Hynčicích na Novojičínsku. Jeho rodný dům od roku 2007 také slouží jako muzeum. Nadační fond, který jej spravuje, se loni dostal do exekuce, dluh ale uhradil.

Zdroj ČTK

Štítky Johann Gregor Mendel, Brno, výročí genetika, Gregor Mendel, genetika, muzeum, Moravské zemské muzeum, Ondřej Dostál, Mendelova univerzita v Brně, Aaron Ciechanover, Staré Brno, Nobelova cena, Masarykova univerzita, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zakladatele genetiky Mendela letos připomene nová expozice  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.