Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Záchranná stanice pro zvířata v Brně přijala již skoro 50 živočichů

Většinu z přijatých živočichů tvoří kolonie netopýrů. Netopýři byli nalezeni v odlomené silné větvi starého stromu, kde zimovali. Část z nich byla již vypuštěna do přírody, část na vypuštění teprve čeká.

Kolonie netopýrů byla nalezena v odlomené silné větvi jednoho stromu z aleje poblíž zámku v Lysicích. O tom, že z dutiny větve ležící na zemi se ozývají zimující netopýři, nás 6. března informoval pracovník péče o zeleň. Přibližně třicet netopýrů rezavých a několik netopýrů nejmenších jsme v přepravkách převezli do Jinačovic a umístili je ve voliéře v budově záchranné stanice. Netopýry jsme napojili vodou a nakrmili moučnými červy.

Byli v dobré kondici, jen někteří z nich vyžadovali intenzivnější péči. Netopýry jsme postupně, podle jejich kondice, za teplého počasí, kdy už létal hmyz, vypouštěli do přírody v oboře v Lysicích, kde mají dostatek úkrytů. Dalších několika netopýrů rezavých, kteří byli nalezeni v bytě panelového domu v Brně, jsme se ujali 20. března. Netopýři byli v dobré kondici, a proto jsme je za vhodných podmínek také brzy vypustili. Netopýři rezaví vyhledávají v posledních desetiletích kromě úkrytů ve stromech také úkryty ve štěrbinách vnějších zdí panelových domů, a tak se někdy stane, že vletí otevřeným oknem dovnitř.

Zjistili jsme však, že v domě probíhalo zateplování fasády a netopýři byli stavebními pracemi ohroženi. V rámci spolupráce s Českou společností pro ochranu netopýrů jsme se proto se stavbyvedoucím dohodli, jak postupovat, aby při pokračování v úpravách nezůstali nějací další netopýři uvězněni ve větracích šachtách nebo ve škvírách mezi panely. Nedílnou součástí činnosti je i odborné poradenství. „Radili jsme lidem, jakou potravu je možné poskytnout zvířatům na zahradě nebo jsme bez nutnosti výjezdu na místo vyřešili situaci kosice, otřesené po nárazu do skla. Kromě osvěty veřejnosti jsme se zapojili také do práce se studenty a odbornými institucemi.“, říká vedoucí stanice Jana Švaříčková.

Činnost Záchranné stanice pro volně žijící živočichy v Jinačovicích při Zoo Brno byla povolena Ministerstvem životního prostředí v únoru letošního roku. V současnosti svou činností pokrývá především území Kuřimska a Rosicka a probíhají jednání orozšíření územní působnosti a návratu stanice do Národní sítě záchranných stanic.

Pro provoz záchranné stanice byl vybrán areál Veterinární a farmaceutické univerzity Brno v Jinačovicích, který byl opraven a dnes se zde nachází prostory pro péči o zvířata s karanténou a místnostmi pro intenzivní péči, ošetřovnou a přípravnou krmiva, místností pro ekologickou výchovu a se zázemím pro zaměstnance. Ve venkovním areálu slouží k následné péči čtrnáct voliér a výběhů a k dispozici je také vozidlo s odchytovými pomůckami.

Tisková zpráva

Štítky netopýři, živočichové, strom, Brno, Jinačovice, příroda, Lysice, Zoologická zahrada Brno, Ministerstvo životního prostředí České republiky, Česká společnost pro ochranu netopýrů

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Záchranná stanice pro zvířata v Brně přijala již skoro 50 živočichů  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.