Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Začalo hlasování o jménech ledních medvíďat

Dnes v poledne začalo na internetu hlasování, ve kterém lidé vyberou jména pro dvě mláďata ledního medvěda, která se v brněnské zoo narodila 24. listopadu minulého roku. Spolu s matkou Corou by se měla brzy objevit ve výběhu. Párek levhartů už ve výběhu je.

„Se křtem medvíďat, která se minulou neděli stala maskoty hokejové Komety, se počítá v květnu. Není náhodu, že se mláďata stala právě maskoty Komety, protože jak zoo, tak i hokejový klub letos slaví 60. narozeniny,“ řekl ředitel Zoo Brno Martin Hovorka.

Chovatelé společně s hokejisty vybrali v uplynulých dnech celkem 24 jmen. Ta jsou od pátečního poledne zveřejněna na webových stránkách zoo a Komety. Zájemci budou mít na hlasování dva měsíce.

„Zhruba polovina z vybraných jsou jména chlapecká, druhá půlka jsou jména dívčí a některá jsou univerzální. Stále se totiž neví, jaké je pohlaví medvíďat. Veterináři to zjistí při jejich první zdravotní prohlídce a očkování,“ sdělil Hovorka.

Mláďata však návštěvníci možná spatří už zanedlouho. „Mají otevřené dveře do výběhu, ale matka Cora je zatím nechce pustit ven. Čeká, až se venku oteplí,“ sdělila mluvčí zoo Monika Brindzáková.

Už od pátku ale mohou návštěvníci na Mniší hoře spatřit nový pár levhartů. Až doposud se obě zvířata skrývala v oddělených kotcích. „Potřebují si nejdříve pár dní zvykat na nové prostředí," řekl chovatel Miloslav Walter, který má nové obyvatele na starosti.

Levhartí samec Daan se do Brna dostal z nizozemského Arnhemu v úterý. Samice Minka přicestovala minulý čtvrtek z Bratislavy. Spolu nahradí starší levhartí dvojici, kterou chovatelé předají pět let staré zoologické zahradě ve Starém Oskolu na jihozápadě Ruska.

Odborník vybral dvě zvířata, která nejsou příbuzná a budou se dobře snášet. „Jsou ještě mladí, to je velká výhoda. Mají větší šanci se spolu sžít," vysvětlil Walter.

Jestli budou mít cejlonské šelmy mláďata, se ukáže až časem. Prvních potomků by se mohli levharti dočkat nejdříve za dva roky. Vedení zoo doufá, že díky novým přírůstkům půjde návštěvnost opět nahoru.

První zdařilý porod ledních medvědů se uskutečnil v roce 2007, kdy Cora přivedla na svět Billa a Toma. V Brně to tehdy způsobilo medvídkománii. V roce 2008 se návštěvnost zoo zvýšila na 320 tisíc lidí. V dalších letech ale zájem opět poklesl na obvyklých čtvrt milionu návštěvníků ročně.

Odchov ledních medvědů v zajetí je mimořádně složitý. Proto je narození dvojčat v Brně považováno mezi odborníky za chovatelskou senzaci.

Foto: Jiří Prýgl

Štítky Lední medvíďata, dvojčata, zoo, Brno, hlasování, jména, medvěd lední, Zoologická zahrada Brno, Cora, Billa

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Začalo hlasování o jménech ledních medvíďat  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.