Počasí dnes10 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Z čekárny na Obilním trhu možná bude stylová kavárna

Oprýskaná, nevábná a přesto historicky cenná čekárna pouliční dráhy na Obilním trhu, jak ji vyprojektoval před 86 lety architekt Oskar Poříska, se po letech zapomnění a devastace zřejmě dočká obnovené slávy. Radnice městské části Brno-střed pro ni hledá nové využití, které má vzejít z ankety, kterou vyhlásila.

„V současnosti jednáme s brněnským dopravním podnikem, kterému dnes patří, o převodu zastávky do našeho vlastnictví. O její konečné podobě rozhodnou lidé v anketě, kterou jsme zveřejnili v říjnovém čísle našeho zpravodaje a na internetových stránkách radnice,“ sdělil starosta Brna-středu Libor Šťástka.

Před časem přišli s osobitým návrhem na přestavbu Pořískovy památkově chráněné funkcionalistické čekárny architekti v brněnském ateliéru RAW. Tomáš Rusín a Ivan Wahla chtějí objekt proměnit na kavárnu ve stylu hromadné dopravy. Zastávka by podle jejich projektu získala nové skleněné průčelí.

„Ta památka dnes hodně chátrá. A tak nás napadlo, že potřebuje opravu, která jí zajistí ochranu. Protože patří Dopravnímu podniku města Brna, navrhujeme ji využít stylově. Jako Tram Cafe. Měla by v ní být cítit taková dopravní nostalgie,“ vylíčil záměr spoluautor návrhu Tomáš Rusín.

V interiéru navrhované kavárny nemají chybět klasické tramvajové sedačky či historické fotky vozů dopravního podniku. Nad barem budou viset kožená madla, která lidé pamatují ze starých tramvají. Přestavba i s opravenými toaletami v suterénu by podle Rusína mohla stát méně než dva miliony korun.

„Pokud bude zachována současná konstrukce, nebudeme mít s jakýmkoliv rozumným využitím zastávky problém,“ řekl k záměru architektů vedoucí odboru památkové péče magistrátu Martin Zedníček.

Čekárnu na Obilním trhu s veřejnými záchodky pod ní tvoří elementární přístřešek, jehož zadní stěna plynule přechází ve stropní desku a tvoří Pořískův oblíbený motiv zaoblené hrany.

Dvě podobné veřejné stavby vytvořil známý brněnský architekt v té době jak pro Lažanského (dnešní  Moravské) náměstí, tak i pro náměstí Svobody, jehož dominantou byl od roku 1926 do roku 1964 slavný ´Hříbek´. Ten nabízel jak ´úlevu´ v podzemí, tak trafiku a místnost pro zaměstnance dopravního podniku na povrchu.

Mezi další Pořískovy funkcionalistické stavby patří v Brně například nájemní dům s obchody a kavárnou Convalaria na nároží ulic Veselé a České, budova Biskupského gymnázia v Barvičově ulici na vrcholu Wilsonova lesa v Masarykově čtvrti nebo Ústav pro tělesně postiženou mládež na Kociánce v Králově Poli.

Štítky čekárna, Obilní trh, Brno, kavárna, rekonstrukce, oprava, architekt, Dopravní podnik města Brna, Oskar Poříska, Brno-střed, Libor Šťástka, Ivan Wahla

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Z čekárny na Obilním trhu možná bude stylová kavárna  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.