Počasí dnes17 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Z Brna míří na pomoc Nepálu 19 zdravotnických záchranářů

Devatenáct členů českého záchranářského týmu vyrazilo včera okolo 20:30 z Brna do Nepálu na pomoc obětem zemětřesení. Výprava s sebou poveze 31 beden se zdravotnickým materiálem, řekl vedoucí lékař výpravy Petr Nestrojil. V hlavním městě se k posádce přidali pražští hasiči. Čeští záchranáři zůstanou na místě nejméně dva týdny. Je možné, že se mise o další dva týdny prodlouží.

Traumatým v Brně má asi 50 lidí, ze kterých bylo vybráno 19 členů na misi do Nepálu. "Mezi nimi je devět lékařů a deset sester z oboru anesteziologické a intenzivní medicíny," uvedl Nestrojil.

Členové dostali informaci o odjezdu dnes dopoledne. "Včera byla vyhlášena pohotovost, ale nevěděli jsme, zda se pojede. Ráno jsem šel normálně do práce, ale dnes dopoledne se rozhodlo, že pojedeme, tak jsme začali balit věci," uvedl člen týmu Martin Doleček.

Do 31 krabic dávali členové různý zdravotnický materiál jako jehly, obvazy, sádry, kanily, drenáže, ale i základní přístrojové vybavení. "Nesmíme nic zapomenout. Co si nevezmeme, to nebudeme mít," řekl Doleček, který s kolegy balil velkou část odpoledne. Podle něj někteří členové týmu mají z minulosti zkušenosti se zásahy při neštěstích v zahraničí, většina z nich ale nic takového nezažila. "Ani nevím, co nás tam čeká. Myslím, že si to ani neumíme představit. Doma můj odjezd trochu oplakali," přiznal Doleček.

Výprava má sraz ve 20:30. Poté z Brna vyrazí autobus se záchranářskou posádkou a jedno nákladní auto s bednami se zdravotnickým materiálem. Ještě předtím se však záchranáři museli nechat naočkovat. "Dlouhodobě máme očkování proti hepatitidě A a hepatitidě B nebo proti žluté zimnici. Je to očkování na 10 až 15 let. Na tyfus je však očkování pouze tři roky, proto ho provádíme těsně před odjezdem," řekl Nestrojil.

Posádka by měla dopravit věci na letiště před půlnocí, aby se letadlo mohlo nachystat na cestu. "Zatím přesně nevíme, kdy vyrazíme, ale počítám v ranních hodinách. Cesta by měla trvat kolem 12 hodin," dodal Nestrojil.

Na místě by měla výprava doplněná o pražské hasiče postavit stany a do hodiny poskytovat první pomoc. "Budeme mít sedm stanů. V pěti budeme ošetřovat, dva budou skladovací. Budeme ošetřovat prvotní poranění a malé úrazy, ale i závažnější poranění jako například zlomeniny bérce nebo ruky. Naším úkolem je pacienty zajistit tak, aby byli schopní převozu do nemocnice," uvedl Nestrojil. Složitější zákroky je však nutné provádět v nemocnicích, které jsou podle Nestrojila přeplněné. Proto bude v českých stanech 14 lůžek, ve kterých mohou lidé strávit jeden až dva dny.

Vláda vyčlenila na záchranářskou misi 20 milionů korun. Sobotní zemětřesení v Nepálu si podle posledních informací vyžádalo více než 3600 mrtvých.

Zdroj: ČTK

Štítky Brno, Nepál, materiál, očkování, stan

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Z Brna míří na pomoc Nepálu 19 zdravotnických záchranářů  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.