Počasí dnes10 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Výstava na Špilberku připomene výročí bombardování Brna

V pondělí 25. srpna uplyne 70 let od prvního ze série bombových útoků na Brno na sklonku druhé světové války. V den tohoto výročí Muzeum města Brna zahají na Špilberku výstavu Letecká válka – cíl Brno, která připomene průběh i neblahé důsledky bombardování Brna. Součástí zahájení bude rovněž setkání pamětníků těchto tragických událostí.

„Rádi bychom na vernisáž výstavy pozvali přímé účastníky bombardování, ty, jejichž vzpomínky jsou pro dnešní generace zdrojem cenných informací a doplňují holá historická fakta o skutečné lidské příběhy,“ řekl ředitel Muzea města Brna Pavel Ciprian.

Podle něj je to zároveň výjimečná příležitost k uctění památky všech, kteří při bombových náletech Američanů v roce 1944 a Sovětů při osvobozovacích bojích na jaře 1945 přišli o to nejcennější – o své životy.

Setkání pamětníků začne v 15.30 hodin na malém nádvoří hradu Špilberku. Vernisáž bude provázet hudební vystoupení skupiny Melody Gentlemen, která se zaměřuje na českou hudbu 30. a 40. let minulého století.

Přítomní pamětníci budou mít zároveň jako první možnost zhlédnout celou expozici, která bombardování připomíná prostřednictvím dobových artefaktů, fotografií i videozáznamů.

Ostatním návštěvníkům pak pomůže zprostředkovat autentický zážitek maketa protileteckého krytu s reálnými zvuky leteckého náletu a bombardování.

Na velkoplošné dotykové obrazovce bude na vernisáži rovněž poprvé veřejnosti prezentována webová aplikace, která na aktuální mapě města Brna zobrazuje přehled míst dopadů leteckých pum.

Na připojených fotografiích si zájemci mohou prohlédnout podobu zasažených lokalit těsně po náletech. Vznik aplikace financované magistrátem iniciovalo Muzeum města Brna, na její tvorbě pak spolupracovalo s Archivem města Brna a řadou předních válečných historiků.

Aplikace patří do skupiny map Internetové encyklopedie dějin Brna a bude součástí výstavy, která potrvá do 2. listopadu. Dostupná bude rovněž její mobilní verze.

Nálety na Brno trvaly od srpna 1944 až do osvobození města 26. dubna 1945. Bombardování tragicky zasáhlo do osudu mnoha rodin, neboť si vyžádalo na 700 lidských životů. Zasaženo bylo přes dva tisíce domů, bez střechy nad hlavou se ocitlo téměř 6 tisíc lidí.

Štítky Brno, Špilberk, výstava, bombardování, druhá světová válka, škody, Muzeum města Brna, vernisáž, Archiv města Brna

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Výstava na Špilberku připomene výročí bombardování Brna  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.