Počasí dnes17 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Výstava Brno – moravský Manchester mapuje slavnou éru textiláků

Před 250 lety vynikalo Brno množstvím textilních továren. Látky v nich vyrobené patřily mezi světovou špičku. Z brněnských látek šili obleky krejčí v Anglii i Francii. Jejich kvalitu oceňovali zákazníci až za oceánem.

K tomuto výročí připravila Moravská galerie v Uměleckoprůmyslovém muzeu v Husově ulici výstavu představující brněnský textilní průmysl a fenomén Brna, kterému se přezdívalo moravský Manchester.

První významnou manufakturou byla továrna Johanna Leopolda Köffillera, která vznikla v roce 1764. „Její majitel byl velmi schopný manažer. Zval do Brna zahraniční odborníky, například z Německa či Belgie. Továrna později zanikla, ale odborníci zůstali a založili si nové podniky," řekl historik Pavel Košťál z Muzea města Brna.

Až do poloviny 20. století byla nejrozšířenější surovinou na výrobu látek vlna. „Textiláci kladli velký důraz na její kvalitu. Musela se proto dovážet. Místní produkce na to nestačila," uvedla Petra Mertová z Technického muzea v Brně. Později se začaly vyrábět polovlněné látky s příměsí bavlny nebo hedvábí.

Velká část výrobků se vyvážela. I proto se výroba řídila módními trendy ze západní Evropy. „Od třicátých let 19. století například vzrůstala obliba kostkovaných látek u dámských i pánských oděvů, a tak brněnští vlnaři museli umět pružně reagovat na požadavky zákazníků k anglické nebo francouzské módě," sdělila historička umění Andrea Březinová, která je také jedním z kurátorů výstavy.

Výstava se zaměřuje rovněž na urbanistické proměny související s budováním textilního průmyslu v několika lokalitách (Cejl, Tkalcovská, Radlas, Dornych, Trnitá, Křenová, Lidická, Václavská) a nejdůležitější továrny a jejich majitele (Offermann, Strakosch, Schmal, Schoeller, Redlich, Löw-Beer, Teuber, Stiassni ad.).

Jejich rozsáhlá textilní výroba iniciovala vznik řady dalších průmyslových odvětví, například strojírenství nebo chemického průmyslu.

Výstava věnuje pozornost také podnikům Vlněna a Mosilana, které vznikly znárodněním a spojením některých bývalých soukromých továren. „Sláva brněnského textilního průmyslu je dnes už bohužel minulostí. Jedinou významnou textilní továrnou zůstala Nová Mosilana v Černovicích," uvedla Březinová.

Poslední výstava letošního roku v Uměleckoprůmyslovém muzeu Moravské galerie začíná vernisáží ve čtvrtek 11. prosince a potrvá do 12. dubna 2015.

Štítky Brno, továrna, Manchester, výstava, průmysl, Francie, Anglie, Andrea Březinová, Pavel Košťál, Německo

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Výstava Brno – moravský  Manchester mapuje slavnou éru textiláků  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.