Počasí dnes10 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Výrobce textilu a obuvi trápí nedostatek kvalifikovaných lidí

Výrobci textilu, obuvi či kožedělných výrobků pociťují oživení trhu a mají čím dál více zakázek. Mohli by jich mít i více, chybí jim však kvalifikovaní zaměstnanci.

 

 

 

Oborové asociace se proto snaží uzavřít mezioborovou dohodu s příslušnými ministerstvy, která by řešila problém odborného vzdělávání.Průměrný věk zaměstnanců je totiž vysoký a stále se zvyšuje, na brněnských veletrzích módy tajemnice České obuvnické a kožedělné asociace Vlasta Mayerová.

"Dohodu bychom měli podepsat v květnu. Textiláci mají záběr po celé republice, u vzdělávání obuvníků se soustředíme na zlínský region, kde se koncentruje 90 procent výroby," upřesnila Mayerová. Odborné školy totiž po revoluci postupně zanikaly. "Musíme jednat také s kraji, které zřizují střední školy a po ministerstvech průmyslu a školství budeme chtít, aby naše obory propagovaly. Jsou perspektivní, lidé v nich najdou uplatnění. Na trhu je zřejmá snaha některých firem přesunovat výrobu z Asie zpět do Evropy," uvedla Mayerová.

V Evropě je totiž snazší vyrobit menší kolekce, výrobci jsou časově mnohem flexibilnější. Čínským výrobcům je potřeba zadávat zakázky často i ve více než ročním předstihu. "Proces přesunování výroby bude delší a je potřeba, abychom se na to připravili," řekla Mayerová. Problém nedostatku zaměstnanců podle ní neřeší ani rekvalifikace na úřadech práce. Podle ní fungují neefektivně. "Jsou schopné dodat vyškoleného pracovníka třeba za rok, ale firma ho potřebuje co nejdřív," popsala praxi, kdy úřad musí nejprve vybrat ve výběrovém řízení školitele.

Přitom ve Zlínském kraji je například zřejmé, že odborníky pro rekvalifikační kurzy může poskytnout jediná odborná škola. "Firmy se tak snaží zaškolovat lidi samy, ale suplují roli státu. Měly by tak dostat aspoň peníze, které by stát zaplatil na rekvalifikaci. Toto je potřeba také řešit systémově," poznamenala Mayerová. 

Zdroj: ČTK

Foto: wikipedia.org

Štítky Evropa, Ministerstvo průmyslu a obchodu České republiky, Asie, Úřad práce České republiky, výroba, textilie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Výrobce textilu a obuvi trápí nedostatek kvalifikovaných lidí  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.