Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Výborný má volnou cestu k NSS, soudcovská rada jej podpořila

Někdejší ústavní soudce Miloslav Výborný má volnou cestu k Nejvyššímu správnímu soudu. Po středečním vystoupení na plénu získal podporu soudcovské rady. Předseda soudu Josef Baxa proto návrh na jeho jmenování zaslal ministryni spravedlnosti Marii Benešové. Spolu s Výborným má k soudu namířeno také advokát Petr Mikeš. ČTK to dnes řekla mluvčí NSS Sylva Dostálová.

Někdejší advokát a politik KDU-ČSL Výborný působil u Ústavního soudu v letech 2003 až 2013. Prezident Miloš Zeman jej navrhl také pro další období, nezískal však podporu Senátu. Následovala nominace k NSS. Ministryně spravedlnosti by nyní měla předložit návrh na jmenování Výborného i Mikeše prezidentu Zemanovi. Souhlas Senátu v tomto případě není potřeba.

Baxa před časem zařadil do nominačního procesu soudců NSS slyšení před plénem, tedy sborem všech nynějších členů soudu. Následně se k navrženým jménům vyjadřuje soudcovská rada. Stejnou procedurou loni prošli Tomáš Langášek a Aleš Roztočil. Baxovým cílem je sestavovat soudcovský sbor jak ze soudců nižších instancí, tak z odborníků jiných právních profesí.

Pětatřicetiletý Mikeš působí jako advokát. Zaměřuje se na oblast veřejných zakázek a další obory veřejného práva. Předtím pracoval jako právník v Kanceláři prezidenta republiky.

U Nejvyššího správního soudu by mělo působit celkem 34 soudců. Nyní je jich sice podle tabulek 30, ve skutečnosti však jen 28. Jedna ze soudkyň je na mateřské dovolené, druhá - Milada Tomková - má od 3. května zastaven výkon funkce u NSS, a to na deset let. Po tu dobu bude působit jako ústavní soudkyně. Hledání dalších soudců podle Dostálové pokračuje.

Zdroj ČTK

Štítky Miroslav Výborný, Ústavní soud, Nejvyšší správní soud, Nejvyšší správní soud České republiky, Miloslav Výborný, rada, Petr Mikeš, Josef Baxa, Marie Benešová, Miloš Zeman, KDU-ČSL, Tomáš Langášek, Aleš Roztočil

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Výborný má volnou cestu k NSS, soudcovská rada jej podpořila  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.