Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Vozíčkáři a matky s kočárky budou odemykat speciálním klíčem

Rodiče s malými dětmi, invalidé a zdravotně postižení lidé si budou moci na jižní Moravě ještě letos otevírat dveře prostřednictvím univerzálního klíče, který padne do 51 nově instalovaných eurozámků na vybraných úřadech, ve výtazích, v obchodech a institucích nebo na veřejných toaletách.

 

Krajský úřad totiž přispěl milionem korun na pořízení čtyř tisíc euroklíčů, které pomohou zdravotně znevýhodněným lidem, ale i rodičům s batolaty zpřístupnit místa, která potřebují navštívit.

„Euroklíče mohou zdarma dostat především hendikepovaní lidé, kterých loni na jižní Moravě žilo přibližně třiapadesát tisíc," řekl ve čtvrtek agentuře Mediafax krajský radní Jiří Altman (ČSSD).
„Cílem projektu je zajistit lidem se sníženou schopností pohybu rychlou a důstojnou dostupnost veřejných sociálních a technických kompenzačních zařízení, například výtahů a svislých nebo schodišťových plošin," doplnil předseda Národní rady osob se zdravotním postižením Václav Krása.

Centrálním distribučním místem euroklíčů pro jižní Moravu je regionální pracoviště krajského úřadu na brněnském Cejlu. Krajský úřad ale podle Altmana nechá poslat klíče i na sociální odbory všech 21 střediskových měst v kraji.
K projektu, který se nyní rozšiřuje po celém Česku, se připojila i Síť mateřských center. „Rodiče s dětmi v kočárcích mají zhruba stejné problémy jako vozíčkáři, zvlášť při delších cestách. Většina moderních bezbariérových a sociálních zařízení je proto osazena také přebalovacím pultem. Po rodiče s dětmi tak bude cestováním s euroklíčem o něco důstojnější," podotkla prezidentka Sítě mateřských center Rut Kolínská.

Euroklíč může na jižní Moravě získat zdarma každý držitel průkazu TP, ZTP a ZTP/P, diabetik, člověk s umělým vývodem a onkologický pacient, který má bydliště na jižní Moravě. „Rodiče dětí do tří let si pak mohou klíč bezplatně zapůjčit," dodala krajská koordinátorka projektu Markéta Horáková.

Napsal Jiří Nováček, Mediafax

Štítky Jihomoravský kraj, krajský úřad, Jiří Altman, projekt, Mediafax, ČSSD, Václav Krása, Národní rada osob se zdravotním postižením, Rut Kolínská, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vozíčkáři a matky s kočárky budou odemykat speciálním klíčem  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.