Počasí dnes10 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Vodné a stočné v Brně příští rok vzroste o téměř pět procent

Vodné a stočné v Brně příští rok zdraží celkem o téměř pět procent. Při průměrné spotřebě 107 litrů vody za den tak člověk zaplatí o 11 korun měsíčně víc. Schválila to na svém zasedání městská rada. Zvýšení tarifů má podle porimátorova náměstka Roberta Kotziana (ODS) město dané ve smlouvách. Důvodem zdražení jsou nutné opravy vodohospodářské sítě, které musí magistrát každý rok nechat udělat. V některých částech města jsou stále ještě vodovody z 19. století, řekl dnes Kotzian.

Za metr krychlový pitné vody tak lidé v Brně příští rok zaplatí 70,94 koruny, letos to bylo 67,60 Kč. Město si nechalo udělat propočet pro čtyřčlennou rodinu se dvěma dospělými a dvěma dětmi. Nárůst nákladů by pro modelovou domácnost měl podle Kotziana činit zhruba 22 korun měsíčně. 

"Zvýšení vychází z uzavřených smluvních dokumentů a je to povinnost města, která vyplývá ze vztahu s poskytovatelem dotace na takzvanou velkou kanalizaci," uvedl Kotzian. "Vodné a stočné musíme zvýšit právě v této výši, abychom byli schopní zajistit obnovu vodohospodářského majetku," dodal náměstek. Dotace Brno čerpá z Operačního programu Životní prostředí.

Cenu vodného a stočného Brno zvyšovalo už loni o více než dvě koruny za metr krychlový. Primátor Roman Onderka (ČSSD) to zdůvodňoval inflací. V posledních letech se vodné a stočné v Brně zvyšuje každoročně o několik procent.

Zdroj ČTK

Štítky voda, vodné a stočné, cena, Brno, zvýšení, Robert Kotzian, ODS, Roman Onderka, ČSSD

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vodné a stočné v Brně příští rok vzroste o téměř pět procent  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.