Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Vítěz závodu Koulení kola z Lednice do Brna rekord neohrozil

Trasu recesistického závodu Koulení kola z Lednice do Brna, kterou pořádá CK Kudrna s Klubem českých turistů, sice zvládlo nejrychleji za čtyři hodiny a deset minut tříčlenné družstvo Hopela, avšak traťový rekord neohrozilo. Pořadatelé se zároveň snaží akci vrátit více do recesistické a zábavné podoby. Mnoho účastníků tak přišlo na start v různých převlecích, řekl organizátor Vilda Dvořák.

"Sportovní snažení nechceme úplně potlačit, ale chceme, aby to byla především zábava pro účastníky i pro diváky, kteří nás sledují v obcích, kterými závod prochází. Jedno z mužských družstev, které má tři vítězství, přišlo na start oblečené jako gejši, pánové byli dokonale namalovaní a v převleku poctivě běželi," popsal Dvořák. Další se převlékli za vodníky či za muchomůrky. Pořadatelé letos hodnotí i diváky a vyhlásí obec, která připravila účastníkům nejlepší atmosféru.

Závodnice "vyrábějí" loukoťové kolo, které pak vymění za opravdové, při recesistické soutěži, kterou 25. dubna v Lednici na Břeclavsku uspořádal Klub cestovatelů Kudrna Brno pod názvem Koulení kola z Lednice do Brna. Klub se rozhodl před devíti lety oživit pověst, podle níž se roku 1636 vsadil kolář Jiří Birk v šenku nad džbánkem vína, že za svítání porazí strom, vyrobí z něj kolo a dokoulí jej z Lednice k městským branám Brna před západem slunce. Po 379 letech tak vyrazilo ráno moravskou krajinou z lednického náměstí, kolem Novomlýnských nádrží a Židlochovic až na nádvoří 65 kilometrů vzdálené staré brněnské radnice 32 tříčlenných skupin, aby vlastními silami dokoulely do cíle dřevěné loukoťové kolo.

Letos poprvé se konala akce na jaře, dosud to bylo vždy první říjnovou sobotu. "Všichni si to pochvalují, protože je teplo, je hezky a je mnohem déle vidět. Celkově je jaro optimističtější," povídal Dvořák na nádvoří Nové radnice, kde závod končí slavnostním večerem. Příští ročník bude desátý a má být ještě slavnostnější. Letos se jej účastnilo 33 družstev, jejich počet limituje počet kol, a také 80 cyklistů, kteří závodníky doprovází. Příští rok by jich mělo být ještě víc. "Chceme, aby si atmosféru užilo více lidí," řekl Dvořák. Trasa vede z Lednice do Dolních Věstonic, dále přes Novomlýnské nádrže po takzvané Jantarové stezce, dnes cyklostezce z Brna do Vídně.

Pořadatelé se závodem začali na motiv brněnské pověsti. V roce 1636 se kolář Jiří Birk v šenku nad džbánkem vína vsadil, že za svítání porazí strom, vyrobí z něj kolo a dokulí je z Lednice k městským branám Brna dříve, než zapadne slunce, což se také stalo. Kolo předal starostovi Gabrielu Grimmovi, který je zavěsil na radnici na věčnou památku. Od té doby jsou dvěma hlavními symboly města brněnský drak a kolo.

Zdroj: ČTK

Štítky Brno, Lednice, Klub českých turistů, rekord, radnice, Vídeň

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vítěz závodu Koulení kola z Lednice do Brna rekord neohrozil  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.