Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Vítěz snědl na Meruňkobraní 102 meruňkových knedlíků za 20 minut

Nejlepší jedlík meruňkových knedlíků zvládl dnes v Miroslavi na Znojemsku spořádat za 20 minut 102 knedlíků a stal se letošním "Meruňkovým králem". Rekord tradičního miroslavského Meruňkobraní však nepřekonal. Slavnosti letos navštívilo zhruba 7000 lidí, což znamená ve 24leté historii nejúspěšnější ročník, sdělil místostarosta Roman Volf.

V městečku na Znojemsku se snaží Meruňkobraní směřovat mnohem více ke gastronomickému festivalu a během celodenního programu se nabízela mnohá jídla právě z tohoto ovoce. "Meruňková menu nabízejí miroslavské restaurace od předkrmů až po dezert. Pivovar Padochov zajistil i čepované meruňkové pivo," řekl Volf.

Odpolední soutěže se zúčastnilo 12 soutěžících. Vítěz Kamil Hamerský z Víru snědl zmíněných 102 knedlíků. Rekord zdejší soutěže drží on sám, jednou se mu podařilo sníst 128 knedlíků, které vážily víc než osm kilogramů. "Druhý soutěžící jich snědl 85, třetí byl jeho otec se 77," doplnil Volf. 

Dnešní program zahájil historický průvod v čele s kněžnou Miroslavou. Organizátoři připravili několik koncertů, historické tržiště či ukázku bitvy z doby třicetileté války u zámku a další doprovodný program. "Jsme naprosto spokojení, protože letošní ročník nám opravdu vyšel a přišlo hodně lidí," uvedl Volf.

Meruňkobraní mohlo být letos díky velmi dobré úrodě i veselé. Ovocnáři očekávají letos celorepublikovou úrodu 3760 tun, naprostá většina meruněk se vypěstuje právě na jižní Moravě. Jde o dvě třetiny vyšší sklizeň proti pětiletému průměru, loni se jich na jižní Moravě nesklidilo ani 1000 tun.

Zdroj ČTK

Štítky meruňkobraní, Miroslav, Jižní Morava, soutěž, knedlík, okres Znojmo, třicetiletá válka, Jihomoravský kraj, Padochov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vítěz snědl na Meruňkobraní 102 meruňkových knedlíků za 20 minut  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.