Počasí dnes9 °C, zítra11 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Vinařská akce v Brně zpřístupní největší sklepy na jihu Moravy

Druhý ročník vinařského festivalu Víno z blízka zpřístupní návštěvníkům zřejmě největší historické vinné sklepy na jižní Moravě. Sklepy Na Kantnýři leží pod Žlutým kopcem v Brně, zachovaly se téměř v původní podobě a lidé do nich běžně nemají přístup. Kromě toho budou moci návštěvníci ve sklepích po celém Brně ochutnat více než 250 moravských vín z 25 vinařství.

Festival se koná ve vybraných restauracích a vinárnách od 8. listopadu, vyvrcholí 7. prosince velkou degustační sobotou. Novinářům to dnes řekla manažerka akce Eva Kvapilová z Nadace partnerství. Následovat bude také předvánoční vinný trh.

"Pod celým Brnem jsou sklepy, které dříve sloužily k uchovávání potravin i vinařům. Dnes v nich jsou restaurace a vinárny. Právě v nich pořádáme festival Víno z blízka, který lidem přiblíží nejlepší moravská vína," řekla Kvapilová. V každé restauraci bude podle ní prezentovat svá vína jeden vinař. Do festivalu se zapojily i podniky, jako je například vyhlášená restaurace Koishi, Mezzanine, La Bouchée nebo Boulevard. 

Jedinečnou příležitost vidět historické sklepení budou mít lidé 7. prosince v ulici Hlinky. Dochovaly se tu rozsáhlé sklepy s původním vinařským vybavením, které nejsou běžně přístupné. "Prostory nebyly v posledních desetiletích zásadně rekonstruovány a nabízí autentický zážitek chladných vinařských prostor, kde bez průvodce hrozí i bloudění," uvedla manažerka festivalu.

Na festival upozorňují v centru Brna velké makety vinných lahví, na kterých lidé najdou informace o otevřených podnicích i o víně. Akce skončí 8. prosince předvánočním vinným trhem v atriu Fakulty sociálních studií v Joštově ulici, kde si lidé budou moci koupit vína za ceny "ze dvora".

Zdroj ČTK

Štítky sklepy, Žlutý kopec, otevření, víno, vinaři, Brno, restaurace, sklep, vinařství, festival, Morava, Jihomoravský kraj, kopec, Nadace Partnerství, vinný sklep

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vinařská akce v Brně zpřístupní největší sklepy na jihu Moravy  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.