Počasí dnes9 °C, zítra12 °C
Úterý 19. března 2024  |  Svátek má Josef
Bez reklam

Vinaři mají svého mistra v řezu révy vinné

11. ročník Mistrovství ČR v řezu révy vinné zná svého letošního vítěze. Stal se jím Stanislav Konečný z Vinařství Konečný z Čejkovic. V kategorii Junior vyhrál František Spěvák z Vinařství Spěvák z Dubňan. Poprvé bylo předáno ocenění také nejúspěšnější řezačce Vladislavě Holcmanové ze společnosti Vinofrukt Dolní Dunajovice. Akce, jejímiž organizátory je Svaz vinařů České republiky ve spolupráci se společností BS Vinařské potřeby za podpory Velkobílovických vinařů, se letos uskutečnila právě v největší vinařské obci ve Velkých Bílovicích.

Nejvýznamnější vinohradnická událost odstartovala 13. února ráno soutěží mladých řezačů, které následovali i jejich starší kolegové soutěžící v kategorii Elite. Na každého ze soutěžících čekalo 25 keřů, které bylo třeba ořezat v mrazivém počasí v časovém limitu 15 minut.

Šestičlenná odborná porota složená z odborníku a vítězů minulého ročníku hodnotila především kvalitu a čistotu řezu. „V letošním roce měli soutěžící nesnadný úkol, ovlivněný charakterem zvoleného vinohradu,“ uvádí Martin Chlad, marketingový a obchodní ředitel Svazu vinařů ČR a dodává: „Soutěžící museli opravdu předvést zručnost a zkušenosti. Řadě z nich se dokonce nepodařilo ořezat všechny keře ve stanoveném limitu.“  Za správné ořezání keřů bylo možné získat 5 bodů, celkem tedy 125 bodů. Stanislavu Konečnému se podařilo ořezat všech 25 hlav se ziskem 119 bodů.

„Letošního mistrovství se zúčastnilo celkem 51 řezačů, mezi nimi i 11 žen, jejichž počet se rok od v soutěži roku zvyšuje“ uvádí Miloš Balga, jednatel společnosti BS Vinařské potřeby, která je organizátorem soutěže a doplňuje: „Proto jsme se také poprvé rozhodli vyhodnotit jejich výkony, které byly velmi vyrovnané, ve speciální kategorii.“

První v obou hlavních kategoriích si již tradičně odváží trofej v podobě pozlacených nůžek od BAHCO. Vítěz seniorské kategorie si navíc na týden může vyzkoušet automobil FORD Mondeo.

Akce vznikla původně jako neformální setkání vinařů, kteří měli chuť ukázat svůj um v řezu révy vinné. Postupně se z amatérské akce stala seriózní a vyhledávaná celostátní soutěž nejlepších řezáčů révy vinné, která splňuje mezinárodní parametry a má dobrý zvuk jak mezi vinaři, tak i odborníky z oboru vinohradnictví.

Během dne připravili organizátoři i bohatý doprovodný program, jehož součástí byly letos kromě prezentace vinařského vybavení také odborné přednášky o managementu vinice v podání docenta Pavla Pavlouška a zahraničního hosta, italského experta v oblasti vinohradnictví a výroby vína, Alfreda Tocchiniho. 

Tisková zpráva

Štítky Česko, vinařství, Svaz vinařů České republiky, Velké Bílovice, Dubňany, Dolní Dunajovice, keř, soutěž

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vinaři mají svého mistra v řezu révy vinné  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.