Počasí dnes10 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Velikonoce. Co nesmí chybět v české koledě?

Podobně jako Vánoce jsou svátky cukroví a kaprů s bramborovým salátem, Velikonoce jsou svátky vajíček a čokoládových sladkostí. Co očekává typický český koledník?

Vajíčka jsou malovaná, ošatky naplněné, čerstvé narcisky a kočičky natrhané, nádivka posypaná čerstvou petrželkou. Všude barvičky, mašličky a ozdoby. Ne každý Velikonoce prožívá až do takových detailů. Kromě zvyků, které by měly provázet Zelený čtvrtek, nebo Velký pátek se většina lidí v současnosti omezí na slavnostní nachystání Velikonočního pondělí. To se totiž začnou scházet koledníci.

Pokud jste se rozhodli koledníkům otevřít, je vhodné mít něco malého v záloze. Kreativitě se meze nekladou. Můžete každému koledníkovi dát k vajíčku nějakou zdravou mlsku v podobě balíčku rozinek či ovoce. S největší pravděpodobností se ale setkáte s nevděčnou reakcí pubertálního koledníka. Pokud nechcete být těmto úšklebkům vystaveni, měli byste připravit klasickou dobrotu pro mlsné návštěvy. Neprohloupíte, pokud vaše ošatka pro koledníky bude obsahovat pamlsky - nějakou tu čokoládu, sušenku nebo třeba čokoládové mince. Vrcholem umu jsou vlastnoručně vyrobené perníčky, ale to už chce více času. Otázkou etiky pak zůstává, jestli si přichystat i nějaké "drobné" nebo něco "ostřejšího" na pití. Kdo lpí na tradicích, ten nebude jistě chtít při připomenutí významného křesťanského svátku opíjet nezletilé nebo dávat místo osobně vyrobených dobrot peníze.

Děti by řekly - raději čokoládu
Čokoládové pochoutky jsou v oblibě asi nejvíce. Otázkou ale zůstává, podle čeho dobroty vybírat. Cena? Kvalita? Nebo kompromis v podobě poměru ceny a kvality? V současnosti je možné ve střední cenové kategorii pořídit čokolády opravdu kvalitní i plné zbytečných náhražek, a to i ve stejné cenové relaci. Proto neuděláte chybu, pokud budete pečlivě číst etikety. Ale jak kvalitní čokoládu poznat?

"Ze zákona (podle vyhlášky č. 43/2005 Sb. ve znění aktuálních předpisů) smí být jako čokoláda označen výrobek, který obsahuje minimálně 25 % kakaové sušiny v případě mléčné čokolády a 34 % v případě hořké čokolády. Čokolády s vyšší kvalitou, které bývají označeny jako extra nebo vyšší jakost, mají požadavky ještě přísnější, a to 30 % u mléčné a 43 % u hořké čokolády. Obecně platí, že čím vyšší obsah kakaových součástí, tím lze čokoládu považovat za kvalitnější," vysvětluje Ing. Eva Slavíková, odborník na čokoládu z čokoládovny CARLA.

Je vhodné sledovat obsah kakaové sušiny a možnou přítomnost náhražek kakaového másla rostlinnými tuky (dle legislativy max. do 5 %), které jsou v dětské čokoládě zbytečné a nežádoucí.

U foukaných figurek zbystřete?
Není úplně od věci se na složení typických čokoládových sladkostí podívat podrobněji. Nejvíce problému bývá s foukanými figurkami. Ty nejvíce šizené jsou označeny jako kakaová pochutina nebo foukaná figurka s kakaovou příchutí. Tato „dobrota“ může mít v sobě jen například 1,5 % kakaové hmoty. Než levnou figurku, raději dejte do výslužky kvalitní čokoládu. Nemusíte každému koledníkovi dát velkou tabulku čokolády, stačí malá. Dobrým tipem jsou například Velikonoční neapolitánky od Carly, kde v jednom balení dostanete osmnáct malých kvalitních čokolád ve veselých velikonočních motivech, kterými potěšíte až osmnáct koledníků.

Čokoláda prostě v dnešní době v žádné z velikonočních výslužek nemůže chybět. Malované kraslice jsou krásné, ale pouze na ozdobu. Barevná vařená vejce naopak potěší spíše rodiče. Takže pokud nechcete děti uplácet penězi, je téměř vaší povinností, zahrnout do velikonoční koledy nějaký čokoládový pamlsek.

Štítky čokoláda, Velikonoce, svátek, vejce, Vánoce, Velký pátek, Zelený čtvrtek, Velikonoční pondělí

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Velikonoce. Co nesmí chybět v české koledě?  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.