Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Ve městě vznikne centrum kybernetické bezpečnosti

Do roku 2015 bude v Brně vybudováno Národní centrum kybernetické bezpečnosti. Nová instituce s 35 zaměstnanci bude součástí Národního bezpečnostního úřadu (NBÚ).

Jejím posláním bude boj s případnými počítačovými útoky, které by mohly ochromit nebo omezit činnost státních institucí. Sídlit bude v objektu, který dříve patřil Univerzitě obrany. „Připravuje se jeho rekonstrukce,“ řekl ředitel NBÚ Dušan Navrátil.

Centrum by v provizorním režimu mělo začít pracovat od ledna 2014. „S určitou mírou nadsázky můžeme Brno označit za malé Silicon Valley České republiky. Spolupráce se zdejšími subjekty si velice vážíme,“ uvedl Navrátil.

Náměstek jihomoravského hejtmana Václav Božek, který s ním jednal o nové instituci, řekl, že v Brně studuje 5 tisíc posluchačů obory související s informačními a komunikačními technologiemi.

Působí v něm fakulta informatiky Masarykovy univerzity a fakulta informačních technologií Vysokého učení technického. Podílejí se na mezinárodních projektech.

V Brně sídlí mimo jiné společnost AVG Technologies, která má desetiprocentní podíl na světovém trhu antivirových programů. Je v něm také klastr sdružující firmy z oblasti bezpečnosti výpočetní techniky Network Security Monitoring Cluster.

Před vznikem centra v Brně je nutné přijmout zákon o kybernetické bezpečnosti, na jehož znění nyní NBÚ pracuje.

Z něj bude vyplývat i poslání nového úřadu. Ten bude shromažďovat data o počítačových útocích, reagovat na ně, koordinovat činnost při jejich řešení a přijímat opatření, která útokům zamezí.

Roční rozpočet centra by se měl být v počátku 50 a později 60 milionů korun.

O tom, že útoky hackerů na internetu a nejrůznější systémy nelze podceňovat, se přesvědčilo v minulosti například Estonsko. Hackeři tam před lety kde zahltili systém. Zkolabovala státní správa i bankovní sektor.

S internetovými útoky má zkušenosti i Česko. Příkladem byl útok na web České pošty nebo krádeže emisních povolenek. Nešlo ale zatím o masivní útoky.

Zdroj: ČTK

Štítky Národní centrum kybernetické bezpečnosti, Brno, Národního bezpečnostního úřadu (NBÚ), kybernetika, bezpečnost, Národní bezpečnostní úřad, Dušan Navrátil, Česko, Univerzita obrany, Václav Božek, Masarykova univerzita, Silicon Valley, AVG Technologies, Česk

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ve městě vznikne centrum kybernetické bezpečnosti  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.