Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Včasným vstupem k nemohoucím strážníci loni zachránili desítky lidí

Jednačtyřicet naléhavých telefonátů o sousedech, příbuzných či přátelích, kteří nápadně dlouho nevycházejí z bytu nebo přes dveře volají o pomoc, přijalo v loňském roce operační středisko městské policie.

Převážně starší nebo špatně pohybliví lidé zůstali odkázaní na pomoc hlídek, které kvůli akutnímu ohrožení života vstupovaly do zabezpečených bytů silou.

Strážníci slaňovali k balkonům či oknům zamčených bytů, v několika dalších případech museli vyrazit vstupní dveře nebo je otevřít planžetou. Během loňského roku tímto způsobem zachránili osmatřicet lidí, kterým buďto sami poskytli pomoc, nebo k nim přivolali záchranáře. Zpravidla se jednalo o důchodce, kteří vlivem vyčerpání, dehydratace, nemoci nebo chvilkové nevolnosti upadli a zůstali ležet v některé z místností. Tři osoby bohužel strážníci nalezli mrtvé.

K těmto údajům je vhodné připočítat okolo stovky výjezdů k poplachům osobních alarmů, jimiž městská policie vybavuje imobilní či staré a zpravidla opuštěné lidi. Jediným stiskem tlačítka na malém zařízení v podobě přívěsku se důchodci a hendikepovaní mohou ihned telefonicky spojit s dispečery městské policie, vysvětlit jim svůj problém a požádat o příjezd hlídky vybavené rezervním klíčem. Takzvaných ostrých výjezdů k pohybově omezeným lidem, kteří se skutečně dostali do nesnází, napočítali strážníci loni rovné dvě desítky.

Všímavost zachraňuje

Pro strážníky je nedocenitelná pomoc všímavých sousedů, kteří registrují podezřelé okolnosti. Někdy postřehnou prostý fakt, že dotyčný nevychází delší dobu z bytu, jindy je navedou méně patrné indicie jako delší dobu neodmetený sníh na seniorově vozidle či poštovní schránka plná reklamních materiálů a dopisů. Sociální pracovníci zase upozorňují na nevyzvednuté jídlonosiče. 

Tisková zpráva

Štítky obecní policie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Včasným vstupem k nemohoucím strážníci loni zachránili desítky lidí  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.