Počasí dnes12 °C, zítra11 °C
Středa 17. dubna 2024  |  Svátek má Rudolf
Bez reklam

Vánoční strom na náměstí Svobody se rozsvítí 28. listopadu

Za vánoční atmosférou vyrazí Brňané v adventu jako každoročně na náměstí Svobody, ale také na věž Staré radnice nebo do brněnského podzemí. Rozpočet trhů a kulturních akcí, které pod značkou Brněnské Vánoce 2014 pořádá Turistické informační centrum, činí 7,8 milionu korun.

Na náměstí Svobody v adventu denně zavítá 20.000 lidí, řekli novinářům pořadatelé. Naopak Zelný trh, kde oslavy obvykle pořádá městská část Brno-střed, zůstane letos kvůli opravám pustý. Trhy se přesunou na Moravské náměstí.

Hlavní vánoční strom na náměstí Svobody se letos rozsvítí 28. listopadu v 17:00. Veřejnost jej nyní vybírá ze tří kandidátů z lesů kolem Bílovic nad Svitavou, zatím vede jedle ojíněná. "Je 26 let stará, 16 metrů vysoká, souměrná, takže bude pěkně vypadat," uvedl rektor Mendelovy univerzity Ladislav Havel.

Školní lesní podnik se stará o bílovické polesí, odkud se brněnský vánoční strom vybírá každoročně. Na počátku tradice stál před 90 lety spisovatel a básník Rudolf Těsnohlídek. V polesí v roce 1919 našel a zachránil odložené dítě, o pět let později inicioval vztyčení Stromu republiky na náměstí Svobody a uspořádal pod ním sbírku na opuštěné děti. "Je to jeden z nejsilnějších vánočních příběhů," řekl starosta Bílovic Miroslav Boháček.

V centru města pracovníci Technických sítí Brno postupně instalují slavnostní osvětlení, a to ve stejném rozsahu jako loni. Advent prosvětlí více než půl milionu LED diod. "Celkem mají příkon zhruba jako 21 varných konvic," uvedl ředitel podniku Jaromír Machálek.

Na náměstí Svobody vyroste 58 dřevěných prodejních stánků, čtyři velké stánky s jídlem, pódium a promítací plátno pro zimní kino. Chybět nebude ani velký dřevěný betlém řezbáře Jiřího Halouzky, tentokrát s 90 figurami. Provoz trhů každý den ve 21:45 ukončí noční trubač.

Hudební program na pódium pořadatelé sestavili z různých žánrů. Završí jej 23. prosince Big Band Gustava Broma. Každý den děti potěší večerníčkové pásmo, po kterém od 19:00 následuje produkce zimního kina. Z hodinového stroje na náměstí budou v prosinci vypadávat speciální adventní kuličky.

Zdroj: ČTK
Foto: Brněnské Vánoce

Štítky vánoční stromek, advent, Vánoce, Brno, Brněnské podzemí, Ladislav Havel, Mendelova univerzita v Brně, Rudolf Těsnohlídek, Zelný trh (Brno), Moravské náměstí

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vánoční strom na náměstí Svobody se rozsvítí 28. listopadu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.