Počasí dnes17 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

V úterý se otevřou první lahve Svatomartinského vína

V úterý se v Brně a na dalších místech v zemi otevřou první lahve letošního Svatomartinského vína. Na trhu jich bude kolem 1,9 milionu. Oproti minulým dvěma rokům to znamená pokles produkce. Některé firmy ale počítají pro letošek s větším prodejem.

Známku letos získalo 342 vín od 107 firem, 88 vzorků hodnocením neprošlo. Už loni se zpřísnila pravidla hodnocení s cílem zachovat množství uznaných vín, ale zvýšit jejich kvalitu.

Růst produkce mladých vín letos plánuje společnost VINIUM Velké Pavlovice. Loni firma vyrobila čtvrt milionu lahví, letos jich bude 310.000, řekl obchodní ředitel Vinia Viliam Hranec. Produkci Svatomartinských vín firma zvýšila i přes nižší úrodu na vinici. "Je fakt, že na počátku kampaně měli sklepmistři obavy, když vyslechli požadavek obchodního oddělení společnosti na takové rekordní množství Svatomartinského vína. Nakonec to ale dobře dopadlo," uvedl Hranec.

Nejvíce Svatomartinských vín bude letos v tuzemsku z odrůdy Müller Thurgau s 89 víny. Bílá vína dále doplní červená odrůda Modrý Portugal s 59 víny, u růžových převládá Svatovavřinecké se stejným počtem vzorků.

Odborníky překvapila kvalita a charakter bílých a růžových Svatomartinských vín. "Celkově v letošním roce můžeme očekávat spíše svěží a lehčí vína s nižším obsahem alkoholu. Vůně a chuť bude u mnohých vín s výrazně ovocitým aroma, připomínajícím u bílých vín tóny ananasu, broskve, limetky, kiwi a banánu, u růžových vín tóny třešní, višní a zralých jahod doplněné o smetanovo-jogurtové tóny a u červených vín tóny přezrálých višní, planých švestek a červeného rybízu," uvedl Marek Babisz z Národního vinařského centra.

Svatomartinská vína nového ročníku vinaři otevřou 11. listopadu. Hlavní akce se uskuteční v Brně na náměstí Svobody. V roli svatého Martina se v průvodu představí herec Martin Kraus. Součástí akce je košt mladých vín, kde bude sto vzorků. Obdobné akce se konají i jinde v zemi, například v Uherském Hradišti nebo Praze. Mladé víno mohou lidé ochutnávat i v jiných termínech. Například ve Slavkově u Brna se uskuteční na zámku Svatomartinské slavnosti v sobotu. Ponesou se v duchu tradičních slavností spojených s ukončováním hospodářského cyklu v zemědělství.

Zdroj: ČTK

Štítky svatomartinské víno, víno, Brno, VINIUM a.s., Velké Pavlovice, Martin Kraus, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V úterý se otevřou první lahve Svatomartinského vína  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.