Počasí dnes17 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

V soutěži sudových piv bude letos přes 20 druhů

Do soutěže sudových piv Zlatý soudek Pivex 2015 letos přihlásily české pivovary 22 druhů piv. Je to zhruba dvojnásobek loňského počtu, kdy se tato degustační soutěž uskutečnila poprvé. Novinářům to dnes řekli pořadatelé z brněnské agentury SNIP. Soutěžit budou velké pivovary i minipivovary.

Soutěž o nejlepší sudové pivo se uskuteční jednokolově ve středu 14. ledna na brněnském výstavišti. "Soutěž je velice náročná. Pivo je nutné ošetřit, aby mělo správnou teplotu," uvedl Jiří Morávek z pořádající agentury.

Ve stejný den, kdy soutěž začne, organizátoři vyhlásí vítěze, stejně jako u tradiční soutěže lahvových piv Zlatý pohár Pivex, jejíž druhé kolo hodnocení začalo v Brně dnes.

O Zlatý pohár Pivex - pivo 2015 letos soutěží 13 pivovarů. Je to o dva méně než loni. Také počet přihlášených vzorků je nižší. V soutěži je jich 40, o 11 méně než vloni. Zlatý pohár Pivex patří k nejprestižnějším degustačním soutěžím v zemi. Neoznačené vzorky posuzuje anonymně porota složená ze zástupců soutěžních pivovarů, Výzkumného ústavu pivovarského a sladařského v Praze a dalších odborníků. Hlavními hodnoticími kritérii jsou chuť, plnost, vůně, říz a hořkost.

Pivex se letos koná potřiadvacáté. Poslední titul šampiona získal loni Velkopopovický kozel 11. Stejné pivo vyhrálo i kategorii jedenáctek a světlých ležáků. Nejlepší kolekci měl Pivovar Litovel, který vyhrál i kategorii nealkoholických míchaných piv. V soutěži bylo 51 značek piv z 15 českých pivovarů.

Nejlepší piva budou moci letos ochutnat i návštěvníci veletrhů cestovního ruchu GO a Regiontour, které na brněnském výstavišti začnou den po vyhlášení pivních cen.

Zdroj: ČTK

Štítky pivo, gastro, Pivex, Brno, soutěž, pivovar, Brněnské výstaviště, Jiří Morávek, Pivovar Litovel, Go-Regiontour, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V soutěži sudových piv bude letos přes 20 druhů  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.