Počasí dnes17 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

V Obřanech bude lávka pojmenovaná po zavražděné spisovatelce

Ohledně pojmenování lávky se v městské části Maloměřice a Obřany strhla diskuse, kromě lávky Simony Monyové se objevily také další návrhy. Po zavražděné spisovatelce Simoně Monyové bude v Brně pojmenovaná lávka přes řeku Svitavu. Lávka spojuje čtvrť Obřany, ve které Monyová žila, s dalšími částmi města.

Pojmenování schválila tento týden Rada města Brna, informoval ČTK mluvčí magistrátu Pavel Žára. Ohledně pojmenování lávky se v městské části Maloměřice a Obřany strhla diskuse, kromě lávky Simony Monyové se objevily také další návrhy.

Spisovatelka byla zavražděná v létě 2011, za čin byl na 15 let vězení odsouzen její manžel Boris Ingr. Podle pravomocného rozsudku jí při hádce zasadil šest ran nožem. Lávka přes řeku vyrostla zhruba rok po tragické smrti Monyové. "Přišlo k nám mnoho podnětů od občanů i podpisová akce na podporu pojmenování lávky Simony Monyové. Na jazykovou komisi města Brna šly ještě dva další návrhy, tento byl nakonec vybrán jako nejvhodnější," řekla ČTK starostka Maloměřic a Obřan Klára Liptáková (KDU-ČSL).

Brněnská spisovatelka Simona Monyová napsala zhruba 30 románů pro ženy a po její smrti o ně zájem stoupl až čtyřnásobně. Proti pojmenování lávky po zemřelé spisovatelce se postavila skupina lidí, která prosazovala jméno lávka Legionářů. Jejich návrh však komise nakonec nevybrala. 

Lávka Simony Monyové není jediným místem v Brně, kolem kterého se vedou diskuse o pojmenování. Rozruch vyvolal také záměr pojmenovat dosud bezejmennou uličkou pod katedrálou na Petrově po zesnulém prezidentu Václavu Havlovi. V internetové anketě lidé vyjádřili nesouhlas s pojmenováním čehokoliv v Brně po Havlovi, vypsané nové ankety se mohou zúčastnit jen obyvatelé Brna. O názvu uličky definitivně rozhodnou zastupitelé zřejmě v podzimních měsících.

ČTĚTE VÍCE: Ulice Václava Havla znovu ve hře - anketa je nezávazná

Zdroj: ČTK

Štítky lávka, Simona Monyová, Obřany, Brno, Maloměřice, Václav Havel, Svitava, anketa, Klára Liptáková, KDU-ČSL, městská část

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Obřanech bude lávka pojmenovaná po zavražděné spisovatelce  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.