Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

V nových volbách na jižní Moravě se nezopakovaly patové výsledky

V nových volbách v Tavíkovicích na Znojemsku a Malé Vrbce na Hodonínsku se nezopakovaly patové výsledky z podzimu. V obou obcích má vítězná kandidátka nadpoloviční většinu mandátů. Volební účast činila v Malé Vrbce 84 procent, zatímco v obci na Znojemsku přišlo do volební místnosti jen 57 procent lidí.

Tavíkovické volby vyhrálo sdružení Tavíkovice a Dobronice spolu, které získalo čtyři mandáty. Dosavadní starostka Jana Hovězová, jež v minulosti figurovala na téže kandidátní listině, tentokrát již o hlasy voličů neusilovala. Rozhodla se přenechat politiku mladším. Doufá, že nové volby uklidní situaci v obci. Potenciálním starostou je lídr vítězné kandidátky Vladimír Tesař.

Tři zbývající křesla v sedmičlenném zastupitelstvu získalo sdružení Za klid a prosperitu v obci. Starostové a nezávislí, kteří na podzim složili mandáty a vyvolali nové volby, tentokrát již nekandidovali. Ze zastupitelstva také po novém hlasování vypadl zástupce KSČM.

V nejmenší obci na Horňácku uspělo Sdružení nezávislých kandidátů Malá Vrbka. Získalo tři z pěti mandátů. Kandidátku vedl dosavadní starosta Josef Kadlčík, který tak nejspíš obec bude řídit nadále. Na podzim to byl právě on, kdo s kolegou složil mandát. Nedohodli se totiž s ostatními zastupiteli na spolupráci. Kadlčík chtěl zůstat starostou, ostatní nesouhlasili, chtěli obec řídit jinak, například více usilovat o dotace.

Po jednom mandátu v Hrubé Vrbce mají sdružení Pro rozvoj obce a Za obnovu obce.

Zdroj: ČTK

Štítky volby, Malá Vrbka, okres Znojmo, Jihomoravský kraj, podzim, okres Hodonín, Vladimír Tesař, Starostové a nezávislí, KSČM, Tavíkovice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V nových volbách na jižní Moravě se nezopakovaly patové výsledky  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.