Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

V Jihomoravském kraji je největší chřipková epidemie za pět let

Jihomoravský kraj postihla nejsilnější chřipková epidemie za posledních pět let, řekla dnes vedoucí protiepidemiologického oddělení jihomoravské hygienické stanice Renata Ciupek. Mezi 1,2 milionu obyvatel je přes 31.000 nemocných akutními respiračními onemocněními a chřipkou. Chřipková epidemie trvá už dva týdny. V pondělí kvůli tomu hygienici vydali doporučení zdravotnickým zařízením, aby zakázala návštěvy. Podle Ciupek se tím většina z nich řídí.

Na 100.000 obyvatel připadá přes 2600 nemocných. Minulý týden to bylo přes 2200 a před dvěma týdny přes 1700. "Jsou to však počty, které evidují lékaři. Někteří lidé s nemocemi ještě k doktorovi nemuseli jít," upozornil ředitel jihomoravské hygieny Jan Mareček.

Stoupající tendence nemusí být podle Ciupek ještě u konce. Podle Marečka přesahují nejmasivnější epidemie i přes 3000 nemocných na 100.000 obyvatel, avšak nemusí to v tomto případě nastat.Epidemie zasáhla celý kraj. Nejprve bylo nejvíce nemocných v Brně a okolí, nejméně například na Blanensku.

Postupně však podle Ciupek slabší regiony v počtu onemocnění začaly nejvíce nemocné oblasti dohánět. Zatímco v počátcích epidemie trpěly nemocemi nejvíce děti, nyní se situace změnila. "Hranice se posouvá s věkem výš. Nemoc zasáhla lidi v produktivním věku mezi 25 až 59 lety," uvedla Ciupek.

Nemocné jsou ale stále i děti. Některé školy jsou proto zavřené. "Je jich necelá desítka. Je to například Základní škola Medlov nebo další školy na Brněnsku nebo Znojemsku," doplnila Ciupek.

Jihomoravské nemocnice zakázaly návštěvy. Zástupci nemocnic shodně říkají, že bude platit až do odvolání, podle toho, jak doporučí hygienici.

Tisková zpráva

Štítky Jihomoravský kraj, nemoc, Krajská hygienická stanice, Brno, okres Blansko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Jihomoravském kraji je největší chřipková epidemie za pět let  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.