Počasí dnes10 °C, zítra10 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

V Ivančicích návštěvníci slavností snědli čtyři tuny chřestu

Ani jedna rostlina chřestu nezůstala dnes odpoledne kuchařům, kteří své speciality z této zeleniny předváděli v Ivančicích na Brněnsku ve 20. ročníku Slavností chřestu. To i přesto, že pořadatelé ho objednali čtyři tuny. Příští rok plánují objednávku navýšit, řekl za pořadatele Martin Bartoš. O víkendu přišlo na ivančické náměstí 7000 lidí, s pátečním odpolednem se tak návštěvnost dostala na 9000 lidí stejně jako loni.

"Na náměstí vládla příjemná atmosféra a lidé odcházeli spokojení. Dnešní odpoledne se neslo v prvorepublikové náladě," řekl Bartoš. Zatímco loni 'přijela' do Ivančic císařovna Sissi, letos to byl první československý prezident Tomáš Garrigue Masaryk.

Speciality z chřestu připravoval například držitel michelinské hvězdičky Roman Paulus či kuchaři z jihomoravských restaurací. Lidé ochutnali polévky, hlavní chody i sladké dezerty. Chřest měl v Čechách a na Moravě dlouhou tradici pěstování, dovážel se na císařský stůl do Vídně, komunisté jej však označili za buržoazní zeleninu.

Organizátoři jej proto zatím objednávají z Velkých Levárů na Slovensku poblíž Břeclavi, blíží se však doba, kdy by jej mohli objednávat v tuzemsku.

Do Ivančic se má pěstování vrátit po 45 letech. "Podařilo se najít pozemky i pěstitele. Pěstovat se bude zelený chřest, který je na péči náročnější," uvedl Bartoš. Existuje také bílý a fialový. Jde o vytrvalou bylinu, která vydrží až 15 let, úrodu však dává až třetím rokem.

Jediným větším pěstitelem v Česku je společnost Český chřest z Mělnicka. Letos sklidí ze 120 až 130 hektarů, na další roky už jsou však rostliny připravené na dalších pozemcích, letos však ještě nevydají úrodu. Cílem společnosti je sklízet ze 200 hektarů. Loni sklizeň zkomplikovaly červnové záplavy, letos by měla být úroda dobrá.

Zdroj ČTK

Štítky chřest, festival, slavnosti, Ivančice, brno, jídlo, Roman Paulus, Brněnsko, Tomáš Garrigue Masaryk, Česko, Vídeň, Slovensko, Morava, slavnost

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Ivančicích návštěvníci slavností snědli čtyři tuny chřestu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Brněnská Drbna - zprávy z Brna a Jihomoravského kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.